- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Uslovi za mir sa Kijevom sada su drugačiji

© Sputnik / Braйan Smit / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Pratite nas
Šanse za mir u Ukrajini propuštene su u proleće 2022. godine, sada će uslovi za Kijev biti drugačiji, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.
„Sada, nakon što je šansa za mir, zahvaljujući Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji izgubljena u martu prošle godine, njeni uslovi za Ukrajinu će, naravno, biti drugačiji“, rekao je Nebenzja.
Prema njegovim rečima, nikakvo zapadno oružje neće promeniti odnos snaga tokom sukoba u Ukrajini, a poraz Kijeva je samo pitanje vremena.
„Odnos snaga neće promeniti nikakve isporuke oružja, a većina nezavisnih vojnih stručnjaka već otvoreno priznaje da je poraz kijevskog režima samo pitanje vremena. I pitanje broja žrtava Oružanih snaga Ukrajine, koje će za to vreme biti potpuno uzaludne“, ocenio je on.
„Ukrajini nije ostalo svog naoružanja, ali još uvek ima Ukrajinaca koje, kao stado, teraju na klanje u okviru takozvane kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, koju Ukrajinci nazivaju nikako drugačije do ‘zaporoška klanica’. Kijevskom režimu još nije ponestalo mobilizacione rezerve, iako sve ide ka tome. Ali i to je krajnje tužno, više nema dovoljno mesta na ukrajinskim grobljima“, rekao je Nebenzja.
On je primetio da zapadne zemlje svojim dejstvima u Ukrajini namerno izazivaju direktan sukob nuklearnih sila.
Nebenzja je dodao da je Rusija je u Savetu bezbednosti UN distribuirala pismo da ne planira da diže u vazduh Zaporošku nuklearnu elektranu, a Moskva poziva generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da primora Kijev da se uzdrži od provokacija.
„Danas smo kao dokument Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN distribuirali pismo kojim se još jednom potvrđuje, u svetlu kontinuiranih insinuacija predstavnika kijevskog režima, da nemamo nameru da dižemo u vazduh ovu stanicu pod našom kontrolom i kojim pozivamo generalnog sekretara UN i međunarodnu zajednicu da utiču na Kijev i primoraju ga da se uzdrži od provokacija u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom“, rekao je Nebenzja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala