Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti smišlja „legende o srpskim teroristima“ dok nastavlja sa etničkim čišćenjem Srba

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Pratite nas
Proglašavanje „Civilne zaštite“ i „Brigade sever“ za terorističke organizacije je legenda koju je smislio Kurti da bi nastavio sa etničkim čišćenjem Srba sa Kosova i Metohije, smatra Zoran Anđelković.
Takozvana Vlada Kosova proglasila je grupe „Civilnu zaštitu“ i „Brigadu sever“ za terorističke organizacije. Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je ta odluka doneta „na osnovu činjenice da te formacije predstavljaju ozbiljnu pretnju po pravni i ustavni poredak Kosova“.

„Drž'te lopova“: Kurti otkrio „srpske teroriste“ na Kosovu

„Ustavni i pravni poredak je beskompromisan. U cilju zaštite svih građana, 'Civilna zaštita' i 'Brigada sever' su proglašene terorističkim organizacijama. One predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju ustavnom poretku i bezbednosti Republike Kosovo. Nivo rizika od njih je visok i institucije su u stalnim naporima da se suprotstave aktivnostima i spreče posledice“, naveo je Kurti.
On je ove grupe optužio za napade na Kfor, novinare i druge građane.
„Napadi na građane i vojnike Kfora, opasno oštećenje javne i privatne imovine, prinuda na nasilne proteste i slično su akcije koje preduzimaju ove grupe. Dakle, 'Civilna zaštita' i 'Severna brigada' su proglašene terorističkim organizacijama“, rekao je Kurti.

Kurti smišlja legende i nastavlja sa etničkim čišćenjem Srba

Kurti izmišlja razne „terorističke organizacije“ kako bi pravio spisak Srba koje hoće da hapsi da bi i dalje izazivao nestabilnost i podsticao proterivanje Srba sa Kosova, kaže za Sputnjik Zoran Anđelković, bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća za Kosovo i Metohiju.
„I to je osnovni cilj, sve drugo je smišljanje legendi. Kurti može koliko hoće da smišlja legende, razloge i povode, a sve u jednom cilju, a to je etničko čišćenje Kosova“, dodaje Anđelković.
Kurti je dan posle pretnji sankcijama EU „otkrio“ terorističke organizacije na severu pokrajine. Anđelković podseća da se Kurtiju iz EU preti već duže vreme, ali da se ništa ne dešava:
„To pokazuje da on ima podršku nekih od zemalja Kvinte koje ga podržavaju sve ovo vreme, za svu destabilizaciju i maltretiranje Srba po Kosovu i Metohiji, a posebno na severu. Prema tome, da nema podršku do sada bi on trpeo sankcije i imao bi neke posledice. Pošto ne trpi posledice za ovo što radi, nemam drugog objašnjenja osim da ima podršku nekih velikih i moćnih sila.“
Kurti će nastaviti da maltretira Srbe na Kosovu i Metohiji na razne načine, a da li će na to reagovati neko od njegovih pokrovitelja iz zemalja Kvinte, kako kaže naš sagovornik, ostaje da se vidi.
„Nisam baš optimista da će reagovati ali videćemo. Ostaje nam da verujemo da će neko konačno da reaguje“, zaključio je Anđelković.
Grafiti Brigada Sever u Severnoj Mitrovici koji pozivaju na otpor  - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
SRBIJA
Priština proglasila „Civilnu zaštitu“ i „Brigadu sever“ za terorističke organizacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala