- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ko stvarno širi „maligni uticaj“ u Crnoj Gori

© Foto : YouTube/Skupština Crne Gore, snimak sa ekranaGrb i zastava Crne Gore
Grb i zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Pratite nas
Crna Gora i njena javnost jeste pod „malignim uticajem“ poslednjih nekoliko godina, i to Amerike, a taj uticaj širi američka ambasada, poručuje za Sputnjik urednik portala Srpska 24 Ivan Milošević.
On je to izjavio komentarišući poslednju izjavu američke ambasadorke u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke da se u Crnoj Gori osjećaju efekti propagande i dezinformacija i da se to pokazalo i na nedavnim izborima.
Američke diplomate, podseća Milošević, svakodnevno daju izjave i odlučuju o mnogo čemu u Crnoj Gori.
„Sastavljaju vladu, kontrolišu na desetine crnogorskih medija i onda pričaju o navodnom malignom uticaju Rusije, Kine....U čitavoj Crnoj Gori ima par portala koje ne kontrolišu zapadne diplomate i direktno američka ambasada, i sada njima smetaju ti pojedini mediji i pojedini novinari, koji ne dijele viđenje, mišljenje i projekcije američkih diplomata“, naglašava ovaj novinar.

Grubo ponašanje američkih diplomata

Milošević ističe da ono što zabrinjava jeste da niko od političke javnosti ne reaguje na ovakve izjave iz Ambasade SAD, osim predstavnika koalicije Za budućnost Crne Gore, koja je direktno ugrožena stavovima Rajnke i Gabrijela Eskobara, jer su njeni predstavnici, prema izjavama američkih diplomata, nepoželjni u budućoj vladi Crne Gore.
„Sada im smetaju predstavnici ZBCG, ranije je to bila koalicija oko DF. Američke diplomate određuju ko će biti u vlasti, a ko je nepodoban, ko će biti novi mandatar, i onda ukazuju na navodne maligne uticaje drugih zemalja na Crnu Goru. A ovih dana izjave daju samo njihove diplomate i predstavnici nekih zapadnih ambasada. Crnu Goru su pretvorili u svoju koloniju i mogla bi slobodno da i formalno postane jedna od država SAD. Dakle, u grubom ponašanju američkih diplomata u Crnoj Gori nema ni „d“ od demokratije“, ocenjuje Milošević.
Prema njegovim rečima, situacija je izgleda takva da dok se vodi rat protiv Rusije Srbi u Crnoj Gori nemaju ni prava da se nadaju nekakvom normalnom tretmanu, jer zapadne diplomate na njih gledaju kao na destabilizirajući faktor, koliko god da se ponašaju kooperativno.
Milošević je uvjeren da će se takvo ponašanje američkih diplomata nastaviti i nakon odlaska Rajnke iz Crne Gore.
„Na njeno mjesto dolazi Albanac, čija je porodica emigrirala u SAD. Zato nam jedino ostaje da na sve izjave zapadnih diplomata gledamo sarkastično“, poručuje Milošević za Sputnjik.

Šta je rekla Rajnke

Odlazeća američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke ocenila je, na konferenciji Digitalnog forenzičkog centra u Podgorici, da se u Crnoj Gori osjećaju efekti propagande i dezinformacija i da se to pokazalo i na nedavnim izborima.
Rajnke je iznela i tvrdnju da su u Crnoj Gori prisutne „izborne manipulacije od stranih faktora“, koje, kako ocjenjuje, često dolaze od političkih, vjerskih ili stranih proksija ovdje u regionu.
Njihov cilj je drugačiji od vrijednosti kojima Crna Gora teži, dodala je ona.
Propaganda je, kaže Rajnke, alat koji koriste autoritarni režimi, u ratu ali i miru.
„Propaganda ide ruku pod ruku sa novom erom interneta, i oni koji upotrebljavaju propagandu, koriste slabosti institucija i na taj način direktno napadaju građane. To je nova realnost, zato će SAD nastaviti da to ozbiljno doživljava i pomaže Crnoj Gori da se izbori sa stranim uticajima, odakle god da dolaze“, rekla je Rajnke.
Američka ambasada u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
REGION
U Podgoricu na jesen stiže novi američki ambasador, bivši prevodilac Medlin Olbrajt
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala