- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Francuska pravi plan: EU može ponuditi Ukrajini garancije bezbednosti

CC0 / / Suton u Parizu
Suton u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Pratite nas
Evropska unija (EU) se priprema da ponudi Ukrajini „buduće obaveze u sferi bezbednosti“, saopštio je Fajnenšel tajms 29. juna, pozivajući se na nacrt dokumenta koji će biti objavljen nakon sastanka lidera bloka.
To bi „trebalo da postane jasan politički signal“ za Rusiju i Ukrajinu. U dokumentu se kaže da su EU i njene članice spremne, zajedno sa partnerima, da doprinesu budućim obavezama prema Ukrajini u oblasti bezbednosti. Očekuje se da će ove obaveze pomoći zemlji da se dugoročno odbrani.
List prenosi da je dokument napravila Francuska. Istovremeno, Irska, Malta i Austrija su kritične prema ovoj izjavi i traže objašnjenje šta će tačno biti obaveze.
Istovremeno, jedan od diplomata EU je rekao da blok već čini dosta za bezbednost Ukrajine. Finansijsku podršku Kijeva i snabdevanje municijom smatra doprinosom bezbednosti zemlje.
„Dobro ili loše, ali ishod (ukrajinske kontraofanzive) će uticati na sve što uradimo u vezi sa Ukrajinom, i svi smo toga svesni. Finansiranje, podrška, politička aktivnost... i, što je najvažnije, predstojeći mirovni pregovori, sviđalo se to nama ili ne“, citira list neimenovanog evropskog diplomatu.
Samit EU će biti održan 29-30. juna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala