- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

BRIKS traži načine da smanji upotrebu dolara

CC0 / Unsplash/engin akyurt / Američki dolar
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Pratite nas
Konsultacije o smanjenju upotrebe američkog dolara vrše se, kako u okviru BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafričke Republika), tako i u okviru drugih međunarodnih i regionalnih udruženja, izjavio je zvanični predstavnik predsednika Južnoafričke Republike Vinsent Magvenja.

„Unutar BRIKS-a se odvijaju konsultacije o finansijskim pitanjima, uključujući kako smanjenje upotrebe američkog dolara, tako i izglede za stvaranje zajedničke valute“, rekao je on.

Magvenja je potvrdila da su tokom prošlonedeljnog sastanka na marginama samita u Parizu o novom globalnom finansijskom paktu južnoafrički i brazilski predsednici Siril Ramaposa i Luiz Inasio Lula da Silva razgovarali su o zajedničkoj valuti.
„Ovo pitanje (stvaranje jedinstvene valute BRIKS-a) je prilično komplikovano“, rekao je Magvenja.
„Potraga za alternativnim valutama nije usmerena protiv američkog dolara, ali zemlje u razvoju traže priliku da olakšaju svoju tešku finansijsku situaciju. On je napomenuo da konačna odluka o jedinstvenoj valuti još nije doneta i da će se konsultacije nastaviti, uključujući i unutar BRIKS-a", dodao je on.
Ove godine, Južnoafrička Republika predsedava BRIKS-om i organizovaće samit asocijacije u Johanesburgu u avgustu. Rusija će predsedavati BRIKS-om naredne godine.
Predstojeći samit BRIKS-a bio je tema novog izdanja emisije „Novi Sputnjik poredak“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala