Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Američki diplomata: Priština ignoriše naše zahteve

© AP Photo / Emre TazegulAmbasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer
Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Pratite nas
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da su SAD zabrinute što vlasti na Kosovu nisu pozitivno odgovorile na zahteve Vašingtona i ostalih partnera za deeskalaciju na severu Kosova i Metohije, ističući da će, ukoliko nastave tim putem, biti posledica.
Hovenijer je naveo da su vlasti u Prištini pozvane na proslavu povodom, 4. jula, Dana nezavisnosti SAD, iako vlada SAD i vlada u Prištini trenutno imaju razlike u stavovima.
„Vlada SAD i aktuelna vlada Kosova imaju neke razlike i ne treba da ih minimiziram ili ignorišem, ali to ne znači da nemamo iste strateške ciljeve i da ne možemo da se udružimo da proslavimo 247. godišnjicu potpisivanja Deklaracije o nezavisnosti SAD, što ćemo rado učiniti“, rekao je Hovenijer.
On podseća da su SAD od prištinskih vlasti tražile da preduzme neke konkretne akcije da bi se olakšala situacija na severu, „kako bi se obezbedio dalji napredak Kosova i osigurala regionalna stabilnost“.
Ali, prema rečima Hovenijera, SAD su zabrinute jer vlada u Prištini nije pozitivno odgovorila na ove zahteve.
Ne ulazeći u detalje, Hovenijer je rekao da je jasno da će biti nekih drugih posledica ako se nastavi ovim putem i Priština „ne odgovori na zahteve svojih prijatelja iz svih zemalja koje su posvećene više od dve decenije da Kosovo pronađe svoje mesto u Evropi i evroatlantskim strukturama“.
Američki diplomata je naglasio da je sa i Srbima sa Kosova razgovarao o njihovom učešću na potencijalnim izborima u severnim opštinama.
„To je teško pitanje. Sve što mogu da vam kažem je da mi to vidimo kao način da idemo napred i kao što ovde govorimo o stvarima koje Kosovo treba da uradi, razgovaramo i sa Srbima Kosova i sa Beogradom o tome šta bi trebalo da se desi na toj strani. Čak su i ti razgovori prilično direktni i prilično dobri“, rekao je Hovenijer, prenosi Kosovo onlajn.
Za predlog Edija Rame o Nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, Hovenijer je rekao da ozbiljan i promišljen, dodajući da SAD „ne traže od Kosova da formira ZSO koja je u suprotnosti sa njenim Ustavom“.
Austrijski kancelar Karl Nehamer - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
SRBIJA
Austrijski kancelar: Beograd pragmatičan, Priština vođena ideologijom
SRBIJA
Četiri koraka: Kurti izneo svoje uslove za sever Kosova i Metohije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala