- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ambasada Rusije: Izjave iz Sarajeva o planu A i planu B – narativ Zapada

© Sputnik / Kirill KallinikovRuska zastava se vijori u blizini Kremlja
Ruska zastava se vijori u blizini Kremlja - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Pratite nas
„Nažalost, pojedini političari u Sarajevu postali su zavisni od takve retorike, pozivajući ‘Velikog brata‘ da obavi sve ‘prljave poslove‘“, naveli su iz Ambasade Rusije u Sarajevu, odgovarajući na izjavu ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza u vezi sa poslednjim odlukama Narodne skupštine Republike Srpske.
Glavni razlog izjava ministra odbrane Heleza, osim lične frustracije, jeste i narativ koji nameće kolektivni Zapad, doslovno zasićen prijetnjama, ultimatumima i samovoljnim sankcijama, navode iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.
„Nažalost, pojedini političari u Sarajevu postali su zavisni od takve retorike, pozivajući ‘Velikog brata‘ da obavi sve ‘prljave poslove‘ i kazni neposlušne, koji se, kao i u nekim vremenima, proglašavaju neprijateljima naroda“, istakli su iz ruske Ambasade na pitanje Srne da prokomentarišu Helezovu izjavu da ima razrađen „plan A“ i „plan B“ ukoliko Tužilaštvo BiH ili Kristijan Šmit ne reaguju nakon što je Narodna skupština Srpske usvojila Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.
Iz Ambasade Ruske Federacije navode da za BiH postoji samo jedan plan „tri plus jedan“ – dijalog, kompromis, dogovor.
„Obavezan preduslov je odsustvo spoljnog uticaja“, ističu iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je pre dva dana Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH nakon što se ovaj sud oglušio o zahtev iz Srpske da povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravila o radu tog suda. Ovim članom je predviđeno odlaganje sednica Ustavnog suda BiH ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
REGION
Holbrukov potrčko misli da može da drži predavanja Srbima: Dodik o porukama američkog ambasadora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala