- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zahtev Vašingtona za izručenje Prigožina: Stigao odgovor iz Moskve

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Pratite nas
Nijedan građanin Rusije ne podleže ekstradiciji drugoj državi, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući saopštenja da SAD nameravaju da dobiju izručenje Evgenija Prigožina.
„Što se tiče uopšte pravnog aspekta vezano za izručivanje, mogu da kažem da nijedan državljanin Rusije ne podleže ekstradiciji drugoj državi i ima pravo da računa na pomoć Rusije u zaštiti od nezakonitih pokušaja da ga privedu krivičnoj odgovornosti u inostranstvu“, objasnila je Zaharova na konferenciji za medije.
Zaharova je istakla da će se Rusija sama izboriti sa situacijom od 24. juna „bez spoljnih komentatora“.
„Oni koji su hteli da izraze podršku – izrazili su je, oni koji su želeli da pomognu – pomogli su. Sve ovo smo zapamtili, primili k znanju i nećemo zaboraviti“, zaključila je diplomata.
Ranije je portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio da će SAD tražiti izručenje Prigožina ako se on nađe u zemlji sa kojom postoji sporazum o izručivanju, ali Belorusija nije jedna od tih zemalja.
U noći na 24. jun, snage grupe „Vagner“ zauzele su štab Južnog vojnog okruga ruske vojske u Rostovu na Donu nakon izjava osnivača grupe Evgenija Prigožina da su Oružane snage Rusije navodno izvele raketne napade na kampove „Vagnera“, iako su to demantovali i Ministarstvo odbrane i ruski FSB.
Oružana pobuna zaustavljena je zahvaljujući teškim pregovorima koje je, u dogovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, celu subotu vodio beloruski lider Aleksandar Lukašenko. Na kraju je Prigožin pristao da ode u Belorusiju, nekim od boraca koji nisu učestvovali u pobuni ponuđeno je da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane, a ostale „vagnerovce“ niko neće krivično goniti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala