- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-80 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Švajcarska odbila da proda 96 "leoparda" Ukrajini; Pogođena ukrajinska skladišta goriva u DNR

Pratite nas
U toku je 490. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska vojska je odbila napad ukrajinskih trupa u zaporoškom pravcu. Zbog obilnih padavina, ukrajinska vojska ima probleme sa logistikom.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:20 28.06.2023
Ministar odbrane SAD Lojd Ostin na sastanku sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom razgovarao je o sukobu u Ukrajini, vojnoj pomoći Kijevu i jačanju istočnog krila NATO-a, saopštio je Pentagon.
U saopštenju se dodaje da je ministar Ostin zahvalio ministru Pistorijusu na značajnoj podršci Nemačke Ukrajini.
Pored toga, ministri odbrane dve zemlje dotakli su se podrške Berlina jačanju istočnog krila Alijanse, uključujući pomoć Sjedinjenim Državama i samom NATO-u u raspoređivanju vojnika na nemačkoj teritoriji.
17:39 28.06.2023
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
RUSIJA
Lavrov: Odnosi Moskve i Zapada predstavljaju borbu svetova
16:32 28.06.2023
Pitanje korišćenja ruskih suverenih aktiva, koje je zamrznula Evropska unija, kao i ranije izaziva kontradiktornosti među članovima Evropske unije, uključujući zbog mogućih „neželjenih efekata“, rekao je visoki evropski izvor novinarima u Briselu.
On je istakao da će se tema korišćenja ruske imovine naći na dnevnom redu samita zemalja EU, koji će se održati u Briselu 29. juna.
16:27 28.06.2023
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko mogao bi da pruži značajan doprinos rešavanju ukrajinskog problema ukoliko to bude želeo Kijev, on je izuzetan diplomata, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Bez ikakve sumnje, Aleksandar Grigorijevič Lukašenko je izvanredan državnik, vešt političar, diplomata, čovek sposoban da brzo reši najsloženije probleme, netrivijalne zadatke, naravno, mogao bi da da značajan doprinos postizanju mirovnih sporazuma, ali ako bi to želeo kijevski režim“, objasnila je diplomata.
Ona je dodala da predstavnici kijevskog režima, izjavljujući o mogućim pregovorima sa Rusijom, i dalje traže oružje od Zapada i ne razmišljaju o miru.
16:17 28.06.2023
16:00 28.06.2023
Švajcarska se još nije pridružila merama koje sadrži 11. paket sankcija Evropske unije protiv Rusije, jer takva odluka zahteva prilagođavanje švajcarskog zakonodavstva.
Usvojen je samo novi spisak lica, koja potpadaju pod ograničenja, izjavio je za Sputnjik portparol državnog Sekretarijata za ekonomiju Švajcarske Fabijan Majenfiš.
15:52 28.06.2023
Kina u određenoj fazi može da odigra „pozitivnu i produktivnu ulogu“ u rešavanju ukrajinskog sukoba, ali taj momenat je još daleko, izjavio je u intervjuu MSNBC američki državni sekretar Entoni Blinken.
On je dodao da Kina trenutno traži načine da podrži Rusiju, zadržavajući pritom „privid neutralnost i pokušavajući da se predstavi kao mirotvorac“.
15:46 28.06.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa liderom Čečenske republike Ramzanom Kadirovom, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Prethodno je Kadirov na svom Telegram kanalu objavio fotografiju sa ruskim liderom, objavivši da se juče, uoči Kurban-bajrama, sastao sa njim.
Lider Čečenske republike izvestio je Putina o socijalno-ekonomskoj situaciji u Čečenskoj Republici. Ruski lider je, prema rečima Kadirova, čestitao praznik svim muslimanima.
Pored toga, Putin je takođe zamolio Kadirova da prenese pozdrave borcima koji se nalaze u zoni specijalne vojne operacije.
15:23 28.06.2023
Moskva je iznenađena što međunarodne organizacije nisu osudile Kijev zbog rušenja Kahovske hidroelektrane, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Bili smo iznenađeni reakcijom relevantnih međunarodnih struktura koje su, suprotno principima objektivnosti i nepristrasnosti, ponovo izbegle da osude zločin kijevskog režima, koji je izvršio ovu diverziju“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.
Ona je dodala da odgovarajuće ruske institucije i dalje bave posledicama katastrofe.
U noći 6. juna ukrajinske trupe izvršile su seriju napada na Kahovsku hidroelektranu, uništivši njen gornji deo. Zbog rušenja brane došlo je do nekontrolisanog ispuštanja vode iz rezervoara i plavljenja priobalnih regiona Hersonske oblasti nizvodno od Dnjepra.
13:44 28.06.2023
Švajcarska je odbila zahtev kompanije Ruag SA za prodaju 96 tenkova Leopard-1 A5 Ukrajini preko Nemačke, saopštilo je Savezno veće te zemlje na svom sajtu.
„(Savezni savet) stavio je u prvi plan aspekte politike neutralnosti Švajcarske, kao i pouzdanost vladavine prava“, navodi se u dokumentu.
Oni su nazvali zahtev nekompatibilnim sa važećim zakonodavstvom zemlje.
13:27 28.06.2023
Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
◾Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su napad na objekte za preradu nafte i skladišta goriva za Oružane snage Ukrajine u Donbasu, svi objekti su pogođeni;
◾Oružane snage Rusije su uspešno odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka, uništeno je preko 240 ukrajinskih vojnika;
◾Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu iznosili su 235 vojnika;
◾Ruske trupe su za dan odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;
◾Oružane snage Ukrajine pokušavaju da krenu u ofanzivu u donjeckom, zaporoškom i južnodonjeckom pravcu;
◾Ukrajinski diverzanti su likvidirani u Harkovskoj oblasti, ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu iznosili su 30 vojnika;
◾Ruske trupe su za dan likvidirale oko 115 vojnika, sistem „Grad“ i samohodni top „Akacija“, Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu;
◾Oružane snage Rusije su pogodile privremenu bazu komande 56. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
◾Oružane snage RF su pogodile osmatračnice bataljona 63. mehanizovane i 10. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR;
◾Ruske oružane snage napale su rezerve Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu;
◾Ruske oružane snage uništile su u DNR skladište projektila i municije 47. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.
12:49 28.06.2023
Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov sastaće se u sredu sa papinim izaslanikom za Ukrajinu kardinalom Mateom Zupijem. Kremlj visoko ceni napore i inicijative Vatikana za rešavanje situacije u Ukrajini, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov tokom razgovora sa novinarima. .
„Danas je u Moskvi specijalni izaslanik pape, kardinal Zupi. U ime Vladimira Putina, sa njim će danas razgovarati pomoćnik predsednika Ušakov o situaciji o sukobu u Ukrajini i, naravno, o mogućim načinima političko i diplomatsko rešenje. Već smo više puta izjavljivali da visoko cenimo napore i inicijative Vatikana da se pronađe mirno rešenje ukrajinske krize i pozdravljamo ovu želju pape da doprinese okončanju oružanog sukoba u Ukrajina“, rekao je Peskov.
12:06 28.06.2023
11:43 28.06.2023
10:46 28.06.2023
09:09 28.06.2023
Ruski PVO sistemi odbili su noćni raketni napad na Melitopolj, nema žrtava niti materijalne štete, saopštile su operativne službe Zaporoške oblasti.
08:55 28.06.2023
08:12 28.06.2023
Ukrajinske Oružane snage imaju rezerve, uključujući brigade, koje su nedavno prošle obuku na Zapadu i koje su opremljene savremenim tenkovima i oklopnim vozilima NATO-a, rekao je ministar odbrane Aleksej Reznikov za Fajnenšel tajms.
Prema njegovim rečima, glavne ukrajinske rezerve nisu uključene u kontraofanzivu, čiji „glavni događaj” tek predstoji. Reznikov je 25. juna u intervjuu za Foks njuz opisao akcije ukrajinskih snaga kao „neku pripremnu operaciju”, rekavši da je ruska vojska izgradila „veoma jake odbrambene linije”.
O tome da ukrajinska strana još nije iskoristila deo rezervi govorila je i zamenica Reznikova Ana Maljar.
„Zaista, pred nama su još važni događaji. A glavni udarac tek predstoji“, rekla je ona 23. juna, napominjući da kontraofanziva nije „nešto brzo“, već postepen proces.
07:36 28.06.2023
Artiljerci grupe „Zapad“ osujetili su tri pokušaja rotacije Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštio je portparol centra grupe Sergej Zibinski.
„Artiljerija grupe osujetila je tri pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Kislovka, Olšani i Novoselovsko“, rekao je Zibinski.
Prema njegovim rečima, Ukrajina je izgubila više od jednog voda vojnika i jedan kamionet.
07:23 28.06.2023
Na kupjanskom, krasnolimanskom i donjeckom pravcu ukrajinski vojnici imaju ozbiljne probleme sa evakuacijom ranjenika i transportom municije zbog loših puteva, izazvanih obilnim padavinama, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
"Zbog nepovoljnih vremenskih uslova (obilnih padavina) zemljani putevi su se pretvorili u blato“, rekao je stručnjak, pozivajući se na sopstvene izvore.
Maročko je pojasnio da ukrajinska tehnika teško prolazi i zaglavljuje se. Prema njegovim rečima, postoje i kašnjenja u logistici ukrajinskih trupa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala