- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Studenti koji su dobili duple stipendije neće morati da vrate novac

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆVršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević
Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Pratite nas
Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević rekao je danas da studenti koji su dobili duple stipendije - i od Ministarstva prosvete i od Fonda za nauku neće morati da vrate novac koji su dobili na konkursu ministarstva.
Milićević je na konferenciji za novinare rekao da će naredne školske godine oba konkursa biti raspisana u slično vreme, tako da studenti neće više dolaziti u ovakvu situaciju.
On je podsetio da se u prethodnom periodu dešavalo da studenti dobiju i stipendiju od Ministarstva prosvete i Dositeja od Ministarstva nauke i tehnologije, kao i stipendije od Ministarstva sporta i od lokalne samouprave i da je zbog toga nephodna koordinacija sa svim akterima kako bi se, prema rečima Milićevića, napravio jedinstven infromacioni sistem da se takve stvari ne bi dešavale.
„To ne znači da ćemo mi otimati ili tražiti da se vrati novac, mi želimo da nađemo najbolje moguće rešenje uz konsultacije sa našim partnerima koje će biti u najboljem interesu studenata“, poručio je Milićević.
Preporuka državne revizorske institucije, prema rečima Milićevića, ide u smeru da nije pravedno da jedan manji broj studenata dobija više stipendija, a da ostali studenti ostaju bez stipendija i da će se na tome raditi u narednom vremenskom periodu.
„Decidno kažem kao Ministar prosvete da nema vraćanja novca. Za početak što možemo da uradimo je da Ministarstvo prosvete i Ministarstvo tehnologije u isto vreme raspišu konkurs“, rekao je Milićević.
On je rekao i da je Ministarstvo prosvete dobilo izveštaj Državne revizorske institucije i preporuke o tome da student koji potpiše ugovor sa Ministarstvom prosvete ne možete imati drugu stipendiju i da će to u narednom periodu biti ispravljeno.
Naime, dva ministarstva u ovom trenutku dodeljuju stipendije najboljim studentima - prosvete i nauke. Konkurs za jednu stipendiju je u oktobru, a za drugu u aprilu. U propozicijama piše da student može da koristi samo jednu stipendiju.
Do sada su studenti koji su konkurisali u oktobru, mogli da konkurišu i za onu u aprilu, ali se isplata prve obustavljala kad počne isplata druge.
Ovaj put je objavljeno da će studenti koji su dobili stipendiju na drugom konkursu morati da vrate prvu stipendiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala