- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Slika „Kosovka devojka“ izložena danas do 18 časova u Konaku knjeginje Ljubice /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSlika „Kosovka devojka“ prikazuje mladu devojka koja posle boja na Kosovu luta po bojnom polju, poji i vida rane ranjenim ratnicima, tražeći verenika, kuma i devera – Toplicu Milana, Miloša Obilića i Kosančić Ivana
Slika „Kosovka devojka“ prikazuje mladu devojka koja posle boja na Kosovu luta po bojnom polju, poji i vida rane ranjenim ratnicima, tražeći verenika, kuma i devera – Toplicu Milana, Miloša Obilića i Kosančić Ivana - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Pratite nas
Čuvena slika Uroša Predića „Kosovka devojka“ je povodom Vidovdana, samo danas do 18 časova, izložena u Konaku knjeginje Ljubice, koji je tim povodom posetila ministarska kulture Maja Gojković.
Prilikom posete, u prisustvu direktorke Muzeja grada Beograda Jelene Medaković, Gojković se zahvalila toj ustanovi što je prihvatila njenu inicijativu da ekskluzivno prikažu „na veliki srpski praznik Vidovdan ikoničnu sliku Predića“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistarka kulture Maja Gojković je Predićevu sliku "Kosovka devojka", uporedila sa slavnom "Mona Lizom"
Ministarka kulture Maja Gojković je Predićevu sliku Kosovka devojka,  uporedila sa slavnom Mona Lizom

 - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Ministarka kulture Maja Gojković je Predićevu sliku "Kosovka devojka", uporedila sa slavnom "Mona Lizom"
„Slika na poseban način prikazuje dostojanstvo, čast i veliku ljubav prema otadžbini. U isto vreme možemo da sažmemo svu tugu jednog naroda“, istakla je Gojković.
Prema njenim rečima, „Kosovka devojka“ je univerzalna, jer prikazuje „sva stradanja srpskog naroda kroz istoriju, a sa druge strane dostojanstvo i odlučnost da se uvek iznova rađamo“.
Predić (1857-1953) je „Kosovku devojku“ naslikao po porudžbini Kola srpskih sestara u vreme Prvog svetskog rata, a Muzej grada Beograda je delo otkupio 1940. godine.
© Sputnik / Lola Đorđević Prediću je uzor za sliku „Kosovka devojka“ bila jedna Beograđanka koja se zvala Leposava Stanković
 Prediću je uzor za sliku „Kosovka devojka“ bila jedna Beograđanka koja se zvala Leposava Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Prediću je uzor za sliku „Kosovka devojka“ bila jedna Beograđanka koja se zvala Leposava Stanković
Gojković je podsetila da je Prediću kao model i nadahnuće poslužila Beograđanka Leposava Stanković, i da je povodom njene smrti 1995. godine list Politika objavio da „Umrla je Kosovka devojka“.
„Toliko istorije imamo u sebi, nismo ni svesni. Ponosna sam na politiku koja razvija i obnavlja kulturu sećanja kod nas. Kultura sećanja mora biti i ovakav čin prikazivanja predivnih slika nastalih iz delova naših istorije“, naglasila je ministarka.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistarka kulture Maja Gojković
Ministarka kulture Maja Gojković - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Ministarka kulture Maja Gojković
Ocenivši da je Predićeva slika vanvremenska i da je „srpska Mona Liza“, Gojković je podsetila da je bila toliko popularna da su nekad u humanitarne svrhe prodavane razglednice sa reprodukcijom, dok nove generacije „Kosovku devojku“ znaju sa omota albuma Bijelog dugmeta iz 1984. godine.
Gojković je rekla da je danas razgovarala sa Medaković i da su u toku pripreme kako bi u narednih nekoliko godina bio završetak rekonstrukcije i adaptacije novog prostor Muzeja grada Beograda.
Prema njenim rečima, tada bi „Kosovka devojka“ trebalo da „dobije svoje mesto u stalnoj postavci“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala