- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Antić: Balkan postao granica civilizacija zahvaljujući Amerikancima, Britancima i Nijemcima

© Sputnik / Boban NovovićProfesor Antić govorio u Srpskoj kući u Podgorici
Profesor Antić govorio u Srpskoj kući u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Pratite nas
Redovni profesor Beogradskog univerziteta Čedomir Antić, kazao je večeras da „Mi živimo vreme u koje smo gledali u dobru i u zlu, dok je evropska civilizacija propadala”. On je to saopštio govoreći na temu „Srpsko pitanje danas" u Srpskoj kući u Podgorici, u povodu Vidovdana.
„Srpski narod pored svih izazova uspio je da se održi u proteklih 30 godina. Srba bi bilo danas manje da nismo ratovali kroz istoriju, jer narod je nada, ideja, koja se u ratovima podmalađuje", rekao je Antić.
On je rekao da je Evropa riješila svoje nacionalno pitanje čineći stravična etnička čišćenja u prošlosti, bez globalnih medija, a naš problem, srpsko nacionalno pitanje, još uvjek nije riješen, kada je riječ o srpskom pitanju.
„Balkan je danas postao granica civilizacija, koju su stvorili Amerika, Velika Britanija i Njemačka, umjesto da je bašta susreta civilizacija i kultura“, rekao je Antić.
Pitanje Kosova i Metohije je danas pretvoreno u antipolitičku mašinu, koja se koristi kao izuzetak. To što se traži od Srbije po pitanju Kosova, ne traži se od Prištine ili Sarajeva, ističe Antić.
„Srpski narod danas ima svoju maticu Republiku Srbiju, koja je država srpskog naroda od 2006. godine. Druga po veličini država je BiH, koju čini 31 odsto srpskog naroda, koja ima entitet Republiku Srpsku, koja je izgubila 68 svojih nadležnosti. Treća država u kojoj živi 28 odsto srpskog naroda je Crna Gora. Četvrta država u kojoj je bio veliki broj Srba bila je Hrvatska“, rekao je Antić.
© Sputnik / Boban NovovićProfesor Antić govorio u Srpskoj kući u Podgorici
Profesor Antić govorio u Srpskoj kući u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Profesor Antić govorio u Srpskoj kući u Podgorici
On je dodao da je u Hrvatskoj bio rat SAD i Zapadnih zemalja protiv Srba.
„Jugoslovenstvo, kao faktor asimilacije, je bio identitet iz kojeg se ulazilo nešto drugo, makedonsko, hrvatsko..., a da ne bude srpsko“, ocijenio je Antić.
On je rekao da u Srbiji živi oko 5,5 miliona Srba u Republici Srpskoj 1,3 miliona Srba dok sa dijasporom danas ukupno ima oko 8 miliona Srba.
„No, bilo bi dobro da srpska država popiše sve te Srbe, jer je to pitanje opstanka, jer godišnje Srbi gube 100.000 ljudi godišnje, na sceni je ‘bela smrt‘“, istakao je Antić.
On navodi da o ujedinjenoj državi Srba danas govori mali broj ljudi.
„Srbija danas mora biti srpskom narodu ono što je bila uvijek, utočište i zaštitnik“, rekao je Antić.
On je zaključio da Srbi treba da čuvaju svoju vjeru, duhovnost i srpski jezik kojim danas u svijetu govori oko 30 miliona ljudi.
Večeras je u Srpskoj kući predstavljeno jedno od najkapitalnijih novijih izdanja srpskog izdavaštva, „Novi srpski istorijski atlas“.
© Sputnik / Boban NovovićProfesor Antić govorio u Srpskoj kući u Podgorici
Profesor Antić govorio u Srpskoj kući u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Profesor Antić govorio u Srpskoj kući u Podgorici

Vidovdansko likovno saborovanje

U okviru obilježavanja jednog od najsvjetlijih i najvećih praznika srpske istorije, Vidovdana, „Srpska kuća“ večeras je u Srpskoj kući otvorena smotra likovnog stvaralaštva „Vidovdansko likovno saborovanje“. Svoje radove svih vidova likovnog izraza izložilo je pedeset troje umjetnika iz Crne Gore.
Otvarajući izložbu direktor Srpske kuće Emilo Labudović zahvalio je umjetnicima što su svoja djela posvećena Vidovdanu izložili u galeriji Srpske kuće.
Govoreći o Vidovdanu kao jednom od najznačajnih datuma u srpskoj istriji Labudović je istakao da ako zaboravimo Vidovadan, da i nas zaborave.
„I danas kao i prije više od šest vjekova borimo se za Kosovo i stradamo na Kosovu. Kosovo danas nije Srbija, nego je Srbija Kosovo“, poručio je Labudović.
On je prisutne umjetnike i goste pozdravio sloganom „dogodine u Prizrenu“.
Izložba „Vidovdansko likovno saborovanje“ otvorena je do 15. jula.
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović sa suprugom Milenom - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
REGION
Milatović u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji u prvoj polovini jula
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala