- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Alijansa jača trupe blizu Kalinjingrada – da li će biti pređena crvena linija

© AFP 2023 / Petras MalukasAmerički vojnici u Litvaniji
Američki vojnici u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Pratite nas
Bundesver se sprema da razmesti u Litvaniji moćnu brigadu od 4000 vojnika, dok NATO planira da rasporedi sistem protivvazdušne odbrane na Baltiku. Alijansa tvrdi da je cilj navodno „obuzdavanje Rusije“, ali ruski eksperti upozoravaju da se iza ove parole možda kriju neke druge namere i da su te snage pretnja za Kalinjingrad, pa i za Sankt Peterburg.
Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da je Berlin spreman na dugoročno rasporedi moćnu brigadu u Litvaniji pod uslovom da postoji neophodna infrastruktura, odnosno kasarne, objekti za izvođenje vežbi i skladišta. Pistorijus je to rekao na konferenciji za novinare u Viljnusu, gde je došao da prati NATO vežbe „Grifin storm“.
Pored Pistorijusa, vežbama je prisustvovao i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, koji je poručio će NATO uskoro rasporediti sistem protivvazdušne odbrane na Baltiku. Stoltenberg je takođe istakao da se pod komandom NATO nalaze desetine hiljada vojnika, koji su koncentrisani uglavnom na istočnom krilu tog bloka a da ove snage imaju podršku značajne vazdušne i pomorske komponente.

Skrivene namere Alijanse

Prema rečima ruskog vojnog istoričara Jurija Knutova, NATO ovim akcijama pokušava da navodno „obuzda“ Rusiju.
„Nije isključeno da NATO ima plan da rasporedi snage za brzo reagovanje direktno na liniji dodira sa ruskom granicom. Takvi planovi, generalno, imaju militaristički karakter iz razloga što se ove snage mogu koristiti za napad na rusku teritoriju – Kalinjingradsku oblast i Sankt Peterburg“, upozorava sagovornik Sputnjika.
Konstantin Blohin, vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka, objašnjava da je cilj kolektivnog Zapada navodno „obuzdavanje Rusije“ i militarizacija ovih baltičkih zemalja.
„Nemačka nije samostalno donela odluku da rasporedi na teritoriji Litvanije svoju brigadu. Berlin je svoje akcije usaglasio sa Sjedinjenim Američkim Državama. A što se tiče Litvanije, baltičke zemlje smatraju da Moskva predstavlja pretnju i da im je zato na ruskoj granici potrebno više oružja i vojnika. Međutim, raspoređivanje ovih vojnika govori da nije isključeno da će, posle ukrajinske krize, biti otvoren i drugi front protiv Rusije – na Baltiku“, upozorava naš sagovornik.

Put ka eskalaciji

Politikolog Vladimir Bruter takođe u tome vidi mogućnost da se NATO i Zapad pripremaju za konfrontaciju sa Moskvom.
„Njihov je cilj da približe vojnu infrastrukturu granicama Rusije, kako bi navodno odvratili Rusiju. Međutim, sasvim je očigledno da će oni ići na eskalaciju sukoba“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima rečima ruskog eksperta Sergeja Jermakova, Alijansa ne krije da jača svoje vojne kapacitete na svom istočnom krilu.
„Raspoređivanje oružanih snaga NATO podrazumeva približavanje trupa granicama Rusije. Slični procesi se dešavaju ne samo u baltičkim zemljama, već i u Poljskoj“, objašnjava ovaj stručnjak za RT.
Jurij Knutov ne isključuje mogućnost da će doći do provokacija od strane NATO.
„Iz razloga što je Alijansa sama došla na ruske granice. Nemačka planira da rasporedi vojnike u Litvaniji. Ova situacija može dovesti ne samo do provokacija, nego i do konfrontacije. Ovaj njihov potez je put ka eskalaciji. A situacija je opasna zato što ni Sankt Peterburg nije daleko. Do njega ima svega nekoliko desetina kilometara. Zbog ovoga će Rusija verovatno da pojača svoje snage na severozapadnom vojištu i pripremi sva potrebna sredstva koja će biti u stanju da obuzdaju NATO na ruskim granicama“, ističe sagovornik Sputnjika.
Zgrada američkog Senata u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
RUSIJA
Jeftina retorika ili opasne namere: Senat SAD pripremio rezoluciju o Rusiji i Belorusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala