- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višecevni bacač raketa Grad u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Sprečen pokušaj ukrajinskih diverzanata da upadne u sela Belgorodske oblasti

Pratite nas
U toku je 489. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ukrajinska kontraofanziva se usporila, ruska vojska odbija svaki napad protivnika. Aktivna je avijacija.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:10 27.06.2023
Stoltenberg: Rusiju ne treba potcenjivati
Nedavni događaji u Rusiji potvrdili su da je ne treba potcenjivati, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, pozivajući članice Alijanse da još snažnije podržavaju Ukrajinu i ojačaju kolektivnu odbranu.
„Svi smo videli dešavanja u Rusiji poslednjih dana. To su unutrašnje ruske stvari, ali je očigledno da je nezakonita agresija... na Ukrajinu... stvorila nove tenzije u Rusiji. Istovremeno, ne treba da potcenjujemo Rusiju“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Hagu.
Generalni sekretar dodao je da je u svetlu nedavnih događaja „još važnije nastaviti da podržavamo Ukrajinu“ i jačamo kolektivnu odbranu i obuzdavanje.
Prema njegovim rečima, sva ova pitanja biće razmatrana na samitu u Viljnusu 11-12. jula.
21:20 27.06.2023
Holandija i Danska planiraju da obučavaju ukrajinske pilote na avionima F-16, ali je za sada rano da se govori o isporukama ovih lovaca, saopštili su u Pentagonu.
20:22 27.06.2023
Čečenske jedinice sprečile su pokušaj ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe da se probije u pravcu dva sela u Belgorodskoj oblasti, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.
20:20 27.06.2023
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se ne planira sastanak sa izaslanikom rimskog pape za Ukrajinu kardinalom Mateom Zupijem tokom njegove posete Moskvi.
20:17 27.06.2023
Zgrada Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Pentagon šalje novih 500 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini
19:08 27.06.2023
Finska planira da pooštri ograničenja za ulazak u zemlju građanima Rusije, navodi se u saopštenju Vlade na kraju zajedničke sednice predsednika države i ministarskog Odbora za inostrane poslove i bezbednosnu politiku.
Na sednici je razmatrano i pitanje putovanja ruskih državljana kroz Finsku i preko Finske u ostale zemlje Šengena.
U saopštenju se dodaje da bi „putovanja ruskih građana mogla dodatno da ugroze međunarodne odnose Finske “.
16:20 27.06.2023
Bugarski paket vojne pomoći Ukrajini ne uključuje tešku tehniku i avijaciju, izjavio je ministar odbrane zemlje Todor Tagarev.
U ponedeljak je Savet ministara Bugarske odobrio novi paket vojne i vojno-tehničke pomoći Ukrajini. Isticalo se da je po obimu srazmeran pomoći iz prvog paketa.
13:20 27.06.2023
Stiže papin izaslanik u Moskvu
Šef misije Vatikana za Ukrajinu kardinal Mateo Zupi doputovaće u Moskvu 28-29. juna, prenosi Vatikan njuz.
„Glavni cilj inicijative je da podstakne humane akcije koje mogu pomoći u rešavanju trenutne tragične situacije i pronalaženju puteva ka pravednom svetu“, saopštila je Sveta stolica.
12:13 27.06.2023
Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:
◾Oružane snage Ukrajine pokušavaju da krenu u ofanzivu u donjeckom, krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu;
◾Oružane snage RF su u toku dana odbile sedam napada Oružanih snaga Ukrajine tokom aktivne odbrane u pravcu Donjecka;
◾Oružane snage Rusije u rejonu Avdejevke, DNR, uništile su centar veze 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
◾Oružane snage Rusije na orehovskom taktičkom pravcu odbile su napad voda motorizovane pešadije Oružanih snaga Ukrajine;
◾Ruske trupe su za dan likvidirale oko 325 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;
◾Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 60. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Ogurcova u Harkovskoj oblasti;
◾Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu dnevno iznosili su 115 vojnika i borbeno vozilo Bredli;
◾Ruske oružane snage uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod sela Avdejevka u DNR;
◾Oružane snage RF su pogodile komandno mesto 10. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Vjemka DNR;
◾Ruske trupe su za dan likvidirale više od 100 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i dva samohodna topa „Gvozdika“ u Krasnolimanskom pravu.
11:08 27.06.2023
Eksplozije u Kremenčugu i Sumskoj oblsti, javljaju ukrajinski mediji.
11:06 27.06.2023
UN: Ukrajinski organi reda muče zatvorenike
Ujedinjene nacije su zabeležile značajan rast prekršaja ukrajinskih organa rede, navodi se u izveštaju. Desetine zatvorenika je bilo mučeno u ukrajinskim tamnicama.
„Od 24. februara 2022. godine, UN je dokumentovao značajan porast broja kršenja prava na slobodu i bezbednost ličnosti od strane ukrajinskih snaga bezbednosti“, navodi se u dokumentu UN za ljudska prava.
Napominje se da je dokumentovao 75 slučajeva proizvoljnog pritvaranja civila (17 žena, 57 muškaraca i 1 dečaka).
09:06 27.06.2023
Napadi ruske avijacije, minska polja i loše vreme ometaju napredovanje Oružanih snaga Ukrajine, piše Politiko.
Kijevske vlasti priznaju da bi volele da se kontraofanziva odvija brže.
▪Prema ekspertima koje citira list, uprkos obuci i pomoći Zapada, ukrajinske snage se neće boriti na isti način kao snage NATO-a.
▪SAD i Evropa pozivaju Ukrajinu da se kreće brže i aktivnije na liniji fronta, ali ruske trupe su podigle nekoliko linija odbrane kroz koje ukrajinske oružane snage ne mogu da probiju.
08:44 27.06.2023
Železnički radnici su otkrili oštećenje na pruzi u Kirovskom području Krima, niko nije povređen, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov na telegramu.
U toku su remontni radovi koji će, kako se očekuje, trajati četiri do osam sati.
08:03 27.06.2023
07:37 27.06.2023
07:23 27.06.2023
Oružane snage Ukrajine napale su hemijskom municijom položaje ruske vojske kod Soledara (DNR), saopštio je penzionisani potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na izvore na liniji fronta.
On je dodao da stručnjaci sada utvrđuju vrstu supstance: „Prilikom detonacije oslobađa se oštar dim koji izaziva peckanje kože, a kada se udiše, ljudi gube svest".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala