- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta nam donosi energetsko povezivanje sa Mađarskom | Energija Sputnjika

© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆ Srbija i Mađarska na Paliću potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje
 Srbija i Mađarska na Paliću potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
Pratite nas
Posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske prošle nedelje su u sklopu više potpisanih dokumenata parafi stavljeni i na sporazume o izgradnji novog naftovoda i osnivanju zajedničke firme za trgovinu gasom.
Izgradnjom novog naftovoda, kapaciteta 5,5 miliona tona godišnje Srpska rafinerija u Pančevu biće povezana na naftovod „Družba“ u Mađarskoj. Ovim se obezbeđuje diversifikacija ruta snabdevanja sirovom naftom. NIS neće više zavisiti od snabdevanja „crnim zlatom” naftovodom JANAF kroz Hrvatsku.
Ostaje, naravno, pitanje hoće li Srbiji, ako sankcije zapada protiv ruske nafte potraju, „Družbom” moći da stiže ovaj emergent iz Rusije. Ali, treba imati u vidu da Nemačka kroz „Družbu” dobija naftu iz Kazahstana.
„Kada se naftovod izgradi, nećemo se oslanjati samo na JANAF, kroz Hrvatsku, već ćemo dobiti još jedan pravac snabdevanja. Uvek je važno imati više partnera na koje možemo da se oslonimo, a Mađarska je jedan od naših glavnih strateških partnera“, rekla je ministarka rudarstva I energetike Dubravka Đedović, komentarišući ovaj sporazum.
Govoreći o osnivanju zajedničke firme našeg Srbijagasa i mađarske kompanije MVM - SERBHUNGAS doo (društva sa ograničenom odgovornšću) Novi Sad Đedović je pojasnila da će „novo preduzeće raditi na snabdevanju gasom dela našeg tržišta. Odluke će se donositi zajednički. Ne postoji nikakva skrivena namera, jedina namera je da se unapredi snabdevanje gasom i da se postignu bolje cene za našu privredu i građane“.
U vreme energetske krize, koju „podgrevaju” velika inflacija i recesija u celom svetu, pa i kod nas ova energetska povezivanja sa susednom državom, članicom EU trebalo bi da doprinesu većoj energetskoj sigurnosti Srbije.
Šta, zapravo, ovi naftni I gasni aranžmani donose Srbiji, Mađarskoj ali i susednim zemljama u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetsku bezbednost, profesorom dr Petrom Stanojevićem.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala