- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Rusija spremna da pruži podršku Kubi u uslovima američke trgovinske blokade

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
Pratite nas
Rusija je spremna da pruža pomoć Kubi, koja je u nezakonitoj trgovinsko-ekonomskoj blokadi Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom razgovora u Moskvi sa ministrom Revolucionarnih oružanih snaga Republike Kube Alvarom Lopezom Mjerom.
„U uslovima kada SAD već decenijama sprovode nelegalnu i nezakonitu trgovinsko-ekonomsku blokadu Kube, spremni smo da pomognemo Ostrvu slobode i pružimo podršku našim kubanskim prijateljima“, rekao je on.
Ministar je naglasio da Moskva i Havana brane Povelju UN, protiv njene zamene takozvanim poretkom zasnovanim na pravilima, koji odražava želju kolektivnog Zapada da promoviše neokolonijalne načine postojanja za račun porobljenih zemalja i poraženih konkurenata.

Izvori sukoba u Ukrajini ─ agresivna politika SAD

Komentarišući situaciju u Ukrajini, kubanski ministar izjavio je da izvori aktuelnog vojnog sukoba u Ukrajini potiču od agresivne politike SAD.

„Težnja Vašingtona da nastavi širenje NATO-a prema ruskim granicama dovela je do posledica koje su primorale Rusiju da otpočne specijalnu vojnu operaciju. U ovom kontekstu Rusija ima vodeću ulogu u borbi protiv fašizma, koji se oni trenutno trude da prošire u Evropi“, istakao je kubanski ministar.

On je takođe naglasio da se Havana protivi jednostranim antiruskim sankcijama, koji su protivrečni Povelji UN.
„SAD i neki njihovi saveznici više puta su izvršili invaziju na suverene zemlje, shodno svojim interesima. Kuba je protiv takve licemerne politike i dvostrukih standarda. Istorija će zahtevati od SAD da odgovaraju za posledice njihove agresivne vojne doktrine van granica NATO-a, koja predstavlja pretnju miru, bezbednosti i međunarodnoj stabilnosti“, zaključio je ministar vojnog resora Kube.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala