- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Više od 11.000 Britanaca traži referendum o revidiranju politike prema Rusiji

© Sputnik / Aleks MaknotonPogled na Vestminstersku palatu u Londonu
Pogled na Vestminstersku palatu u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
Pratite nas
Više od 11.000 Britanaca podržalo je peticiju kojom se poziva da se održi referendum o ukidanju sankcija protiv Rusije i prekidu podrške Ukrajini, navodi se na sajtu britanskog parlamenta.
Autori peticije navode da politika Londona prema Rusiji i Ukrajini nanosi ekonomsku štetu stanovnicima Velike Britanije. Oni pozivaju britansku Vladu da organizuje nacionalni referendum o revidiranju spoljnopolitičkog kursa ili da odmah „odustane od ekonomski samoubilačkih sankcija protiv Rusije koje su izazvale rast cena energenata, kao i od isporuka oružja Ukrajini“.

„Ako ne promeni svoju politiku, Vlada treba da održi referendum u Velikoj Britaniji o tom pitanju u roku od najviše šest meseci“, navodi se u tekstu peticije koja je objavljena na zvaničnom sajtu britanskog parlamenta.

U tekstu peticije navodi se da se britanska Vlada umešala u sukob u Ukrajini bez bilo kakvog mandata građana zemlje koji su, sa druge strane, primorani da „trpe ekonomske posledice“.
„Te posledice uključuju povećanje cena energenata, troškova za život, kamatnih stopa, inflaciju, nezaposlenost, veće poreze, štetu biznisu i rezove u javnim službama“, navodi se u tekstu.
Autori peticije smatraju da vlasti Velike Britanije treba da zauzmu poziciju „neutralnog miritelja“ po pitanju sukoba u Ukrajini.
Prema podacima sa sajta britanske Vlade, peticiju je potpisalo više od 11.700 ljudi. Prema britanskom zakonu, Vlada zemlje treba da razmotri svaku peticiju koja skupi više od 10.000 potpisa. Ako peticiju potpiše više od 100.000 ljudi, onda će biti razmotrena u parlamentu zemlje.
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
RUSIJA
London: Sankcije ostaju dok Rusija ne isplati kompenzaciju Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala