- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija

Putin: Donosio sam odluke da se izbegne krvoproliće

Pratite nas
Oružani prevrat koji je pokušan tokom vikenda svakako bi bio ugušen, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin u svom televizijskom obraćanju javnosti.
„Oružani prevrat bi u svakom slučaju bio ugušen. Organizatori prevrata, bez obzira na gubitak adekvatnosti, nisu mogli to da ne shvate“, rekao je šef države.
„Dragi prijatelji! Danas se još jednom obraćam svim građanima Rusije. Zahvaljujem vam na istrajnosti, solidarnosti i patriotizmu. Ova građanska solidarnost pokazala je da je svaka ucena, pokušaji da se pokrenu unutrašnja previranja osuđeni na propast“, ​​rekao je šef države.
Javne organizacije, verske konfesije, vodeće političke partije i, faktički, čitavo rusko društvo zauzeli su čvrst stav u podršku ustavnom poretku u pokušaju prevrata 24. juna, rekao je Putin.
„Faktički se celo rusko društvo ujedinilo i okupilo oko glavnog – odgovornosti za sudbinu otadžbine“, ocenio je ruski lider.
Prema njegovim rečima, pokazana je „najviša konsolidacija društva, izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima“.
Putin je takođe istakao da su na osnovu njegovih direktnih naređenja odmah bile donošene odluke.
„Od samog početka događaja, na osnovu mojih direktnih naloga preduzimani su koraci kako bi se izbeglo veće prolivanje krvi“, objasnio je ruski lider.
On je dodao da je vojnicima grupe „Vagner“ trebalo vremena da se predomisle.
Putin je istakao da su organizatori pobune pokušali da borce i komandire grupe „Vagner“ iskoriste.
„Znali smo i znamo da su ogromna većina boraca i komandanata grupe ‘Vagner’ takođe ruske patriote, koje su odane svome narodu i državi. Oni su dokazali svoju hrabrost na bojnom polju, oslobađajući Donbas i Novorusiju. Njih su pokušali naslepo da iskoriste protiv svoje braće po oružju, sa kojima su se zajedno borili za zemlju i njenu budućnost“, poručio je Putin.
Ruski lider je zahvalio onim vojnicima „Vagnera“ koji su se zaustavili na poslednjoj liniji i nisu pokrenuli krvoproliće.
„Zahvaljujem onim vojnicima i komandantima grupe ‘Vagner’ koji su doneli jedinu ispravnu odluku – nisu krenuli u bratoubilačko krvoproliće, zaustavili su se na poslednjoj liniji“, naglasio je Putin.
Ruski lider je rekao da borci grupe „Vagner“ mogu da nastave službu u Ministarstvu odbrane Rusije ili da odu u Belorusiju, obećanje koje je dato Vagnerovcima biće ispunjeno.
„Ponavljam, izbor je na svakome od vas, ali, uveren sam da će to biti izbor ruskih vojnika, koji su svesni svoje tragične greške“, ocenio je ruski predsednik.
Putin je zahvalio vojnicima, službenicima organa reda i specijalnih službi, kao i herojima-pilotima, koji su stali na put pobunjenicima.
„Ostali ste verni dužnosti, zakletvi i svom narodu. Hrabrost i samopožrtvovanost palih heroja-pilota spasili su Rusiju tragičnih razornih posledica“, istakao je predsednik.
Putin je izrazio zahvalnost i predsedniku Belorusije na doprinosu u rešavanju situacije sa pokušajem prevrata u Rusiji.
Zahvalan sam predsedniku Belorusije Aleksandru Grigorijeviču Lukašenku za njegove napore i doprinos mirnom rešavanju situacije. Ali ponavljam, upravo je patriotsko raspoloženje građana, konsolidacija čitavog ruskog društva odigralo odlučujuću ulogu ovih dana. Ova podrška nam je omogućila da zajedno prebrodimo najteža iskušenja za našu otadžbinu. Hvala vam na tome“, zaključio je Putin.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:20 26.06.2023
Oružani prevrat bi u svakom slučaju bio ugušen, istakao je predsednik Rusije.
21:18 26.06.2023
Predsednik Rusije takođe je zahvalio na istrajnosti, solidarnosti i patriotizmu.
21:17 26.06.2023
Zahvaljujem se borcima „Vagnera“ koji su stali u poslednjem trenutku i nisu pokrenuli krvoproliće.
21:16 26.06.2023
Odluke koje su donete po mom direktnom naređenju, donete su kako bi se izbeglo prolivanje krvi
21:15 26.06.2023
Velika većina boraca grupe „Vagner“ su patriote koje su iskoristili.
21:13 26.06.2023
Organizatori pobune, koji su izdali zemlju, izdali su one koji su bili sa njima. Pobunjenici su hteli da vojnici ubijaju jedan drugog, želeli su takav ishod i u Kijevu.
21:13 26.06.2023
Javnost, stranke, verske organizacije, celo društvo zauzeli su čvrst stav u podršci ustavnom poretku, rekao je Putin.
21:12 26.06.2023
Putin: Situacija je pokazala da su sve ucene i neredi osuđeni na neuspeh.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala