- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Počinju prijemni ispiti na fakultetima Univerziteta u Beogradu

© Sputnik / Lola ĐorđevićUniverzitet u Beogradu
Univerzitet u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
Pratite nas
Prijemni ispiti u prvom upisnom roku na fakultetima Univerziteta u Beogradu, počinju danas i trajaće do petka.
U prvom upisnom roku na 31 fakultet prijavilo se ukupno 18.088 kandidata, a najveće interesovanja je za Fakultet organizacionih nauka (FON) sa 2.308 prijavljenih kandidata.
U odnosu na predviđen broj mesta, posle FON-a najveće interesovanje je na Stomatološkom, Arhitektonskom, Medicinskom i Elektrotehničkom fakultetu.
Kad je reč o studijskim programima, najveće interesovanje je, kao i prošle godine, za psihologiju na Filozofskom fakultetu - 547 kandidata za 116 mesta (4,71).
Najmanje prijavljenih kandidata je na Fakultetu za fizičku hemiju, Fizičkom fakultetu i Tehničkom fakultetu u Boru.
„Prijemni ispiti počinju u ponedeljak i traju do petka. Uprava Univerziteta je u saradnji sa MUP-om delovala preventivno kako bi prijemni ispiti bili organizovani na najbezbedniji mogući način“, istakao je prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Filipović.
On je objasnio da se danas održavaju prijemni ispiti na 13 fakulteta, od čega sedam fakulteta ima prijemni samo tog dana: Arhitektonski, Saobraćajni, Fakultet političkih nauka, Ekonomski, Biološki, Geografski i Hemijski.
Na još šest fakulteta, u zavisnosti od studijskog programa ili predmeta koji se polažu, danas počinju prijemni ispiti: Filozofski, ETF, Rudarsko-geološki fakultet, Učiteljski, Fizički fakultet i Poljoprivredni.
„Poruka kandidatima je da na prijemni dođu odmorni i da budu sigurni u sebe. Ovo je prvi ozbiljniji test u njihovoj karijeri i treme mora da bude, ali neka bude pod kontrolom. U zavisnosti od vrste prijemnog ispita, uvek savetujem da se pročitaju sva pitanja ili zadaci i da se krene od zadataka tj. pitanja koja kandidat zna, a da se za kraj ostave najteži zadaci. Na nekim ispitima nema uvek dovoljno vremena ili ima negativnih bodova, pa je zato važno dobro startovati sa prijemnim. Srećno svim kandidatima i želim im da upišu željeni fakultet”, poručio je Filipović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala