- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Britanski list: Nemački zvaničnici protive se planu EU da koristi ruska sredstva

© Sputnik / Alekseй VitvickiйZastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
Pratite nas
Nekoliko nemačkih zvaničnika protivi se planovima Evropske unije da iskoristi zamrznuta sredstva ruske Centralne banke za obnovu Ukrajine, upozoravajući da bi ishitreni potez mogao da izazove pravne ili finansijske rizike, piše list „Fajnenšel tajms“.
Kako se navodi, visoki zvaničnici nemačke Vlade sumnjaju da će plan EU za korišćenje zamrznutih ruskih sredstava dobiti dovoljno podrške pošto su pravni rizici previsoki.
Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Nemačke izjavio je za list da će Moskva „morati da plati za štetu koju je nanela Ukrajini“. On tvrdi da Nemačka „čini sve što je zakonski moguće“ da pronađe i zamrzne imovinu ruskih lica i kompanija protiv kojih su uvedene sankcije. Istovremeno je naglasio da ideja da se ruska sredstva iskoriste za obnovu Ukrajine povlači za sobom „složena finansijska i pravna pitanja“.
Drugi nemački zvaničnik rekao je za „Fajnenšel tajms“ da će, ukoliko EU uzme novac ruske Centralne banke ili profit od investiranja njenih sredstava, to biti presedan – na primer, Poljska bi mogla da traži odštetu od Nemačke zbog Drugog svetskog rata.
Jedan od nemačkih zvaničnika saopštio je da je nemački ministar pravde i zaštite potrošača Marko Bušman analizirao predlog EU o zapleni sredstava ruske Centralne banke i došao je do zaključka da su pravno neizvodljivi. Međutim, njegov portparol nije želeo da komentariše te navode.
Evropska komisija je od 2022. godine u više navrata navodila da postojeće evropsko zakonodavstvo ne dozvoljava konfiskaciju stranih sredstava koja su zamrznuta usled jednostranih ograničenja EU i njihov prenos drugoj osobi ili državi. U leto 2022. Evropska komisija intenzivno radi na promeni evropskih normi kako bi takvo konfiskovanje sredstava postalo legalno.
Spomenik-skulptura znaku evra u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
RUSIJA
Britanski mediji: Evropska banka upozorila na rizike korišćenja zamrznute ruske imovine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala