- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dan posle pobune u Rusiji: Sve se vraća u normalu, počinje ukidanje svih ograničenja

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Rostovu na Donu
Situacija u Rostovu na Donu - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Nakon 24 sata napete situacije u Rusiji koju je izazvala pobuna jedinica grupe "Vagner", situacija se smiruje. Barikade koje si bile podignute duž autoputeva koji vode ka Moskvi i Rostovu na Donu se uklanjaju i saobraćaj opet počinje normalno da funkcioniše.
Konvoj sa tehnikom i pripadnicima grupe Vagner napustio je teritoriju Rostova na Donu u nedelju uveče, napisao je na Telegramu gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubjev.
Prema njegovim rečima, kolona je napustila grad i uputila se u svoje baze.
„Zahvalan sam svima koji su u ovim vanrednim uslovima obezbedili dobro koordiniran rad vitalnih sistema u Rostovu na Donu i širom Rostovske oblasti“, rekao je gubernator.
Situacija u centru Rostova na Donu se normalizovala do ponoći. U potpunosti je obnovljeno kretanje civilnog transporta na putevima. Ljudi se slobodno kreću po gradu.
Kako su naveli u administraciji grada, vojna tehnika "Vagnera" je oštetila oko 10.0000 kvadratnih metara asfalta koji će biti popravljen u naredna dva dana.
"Vagner" se postepeno povlači i iz Voronješke oblasti.
Vlasti Krasnodarskog kraja, Kaluške i Lipecke oblasti takođe su počele da ukidaju ograničenja. Očekuje se potpuna normalizacija saobraćaja tokom dana.
Što se tiče režima kontraterorističe operacije koji je uveden u Moskvi, očekuje se da će i on uskoro biti ukinut.
Sve vreme dok je trajala napetost, ruski predsednik se nalazio u Kremlju, gde je obavljao tekuće radne obaveze.
Mitropolit stavropoljski i nevinomiski Kiril (Pokrovski), predsednik odeljenja Sinoda za saradnju sa oružanim snagama i policijom Ruske pravoslavne crkve, rekao je Sputnjiku da Ruska pravoslavna crkva zahvaljuje Gospodu što je okončao veoma opasnu situaciju u koju se zemlja našla i da je pokazala da društvo ne prihvata građanske sukobe.
"Hvala Bogu na okončanju ove neverovatno opasne situacije u kojoj smo se našli naša zemlja i svi mi. Pored straha, videli smo kako se ceo narod ujedinio… Zajedno sa našim herojima na prvoj liniji fronta moramo pobediti i nastaviti da gradimo našu veliku zemlju", rekao je mitropolit.
Moksovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
RUSIJA
Kremlj: Krivični postupak protiv Prigožina biće ukinut, šef Vagnera odlazi u Belorusiju
U noći 24. juna jedinice grupe "Vagner" zauzele su štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Evgenije Prigožin je optužio oružane snage Rusija da su, navodno, izvele napad na kampove "Vagnera" - to su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.
Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune. Kasnije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa predsednikom Vladimirom Putinom, razgovarao sa Prigožinom, nakon čega je Lukašenkova pres služba saopštila da je Prigožin prihvatio njegov predlog da se preduzmu koraci za deeskalaciju situacije.
Kako je objasnio pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov, Prigožin će otići u Belorusiju, a krivični postupak protiv njega biće obustavljen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala