- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ovacije za Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju u Skoplju: Izgradili smo nove mostove

© Foto : Marko DjokovicOvacije za Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju u Skoplju: Izgradili smo nove mostove
Ovacije za Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju u Skoplju: Izgradili smo nove mostove  - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Veličanstvenim nastupom Zubina Mehte i Beogradske filharmonije sinoć je u Skoplju završena njihova turneja u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.
Višeminutnim stajaćim ovacijama publika je pozdravila Mehtu i Beogradsku filharmoniju nakon nastupa u Sali Filharmonije Republike Severne Makedonije u
Skoplju, u okviru proslave stogodišnjice Beogradske filharmonije u regionu.
Ogromno interesovanje je vladalo za koncert Zubina Mehte i Beogradske filharmonije koji se s nestrpljenjem očekivao u Skoplju.
© Foto : Marko DjokovicOvacije u Skoplju
Ovacije u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Ovacije u Skoplju
Nesvakidašnje uzbuđenje bilo je opipljivo, kao i radost na licima poletnih filharmoničara, te je publika ushićeno pozdravila maestralno izvođenje dva simfonijska remek - dela, Betovenove simfonije broj 7 i Berliozove Fantastične simfonije, ne dozvolivši maestru i orkestru da odu sa bine.

Ovim koncertom se završila prva regionalna turneja maestra Mehte i Beogradske filharmonije koja je otvorila novo istorijsko poglavlje kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“.
Muzička misija je povezala Beograd, Tiranu i Skoplje kroz vrhunsko umetničko iskustvo i izgradnju novih mostova.
© Foto : Marko DjokovicZubin Mehta: Ne sumnjajte u moć muzike
Zubin Mehta: Ne sumnjajte u moć muzike
 - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Zubin Mehta: Ne sumnjajte u moć muzike
Hvaleći inicijativu „Otvoreni Balkan“ i ujedinjenje balkanskog prostora kroz kulturu, maestro Mehta je za makedonske medije izjavio:
„Nikad ne potcenjujte moć muzike i umetnosti, u svom životu sam širom sveta, puno puta iskusio koliko muzika može da spaja ljude i poveže različite kulture. Prvi put kad sam bio u Skoplju, bilo je to odmah posle razornog zemljotresa 1963. godine, iako je grad bio devastiran, ljudi su na svoju tragediju zaboravili bar na ta dva sata tokom koncerta“, rekao je Mehta.
U šezdesetpetogodišnjoj karijeri Zubina Mehte, nastup u Filharmoniji Republike Severne Makedonije je njegov četvrti dolazak u Skoplje, a Beogradska filharmonija je nastupila ponovo nakon gotovo pedeset godina.
U svojoj stogodišnjoj istoriji, orkestar beleži dva nastupa u Skoplju, 1976. i 1940. godine.

Koncertu su prisustvovali ministarka kulture RS Makedonije Bisera Kostadinovska - Kočevska, delegacija Ministarstva kulture Republike Srbije, članovi vlade RS Makedonije kao i predstavnici diplomatskog kora.
© Foto : Marko DjokovicUspešna turneja u okviru proslev stogodišnjice Beogradske filharmonije
Uspešna turneja u okviru proslev stogodišnjice Beogradske filharmonije - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Uspešna turneja u okviru proslev stogodišnjice Beogradske filharmonije


Kroz proslavu svoje stogodišnjice, Beogradska filharmonija je zajedno sa Mehtom povezala region u jedinstvenu kulturnu celinu.
Bila je velika privilegija, kako ističu u orkestru, da provedunezaboravnu nedelju sa maestrom, od Gala koncerta u beogradskom Kolarcu, preko prvog nastupa u istoriji u Tirani, do koncerta u fantastičnoj Sali Filharmonije u Skoplju.
Mehta se nakon poslednje probe zahvalio filharmoničarima na prelepoj nedelji zajedničkog rada i čestitao im izuzetno uspešnu turneju.
Poželeo je muzičarima da poput njihovih makedonskih kolega, dobiju svoju novu koncertnu dvoranu u Beogradu što pre, u nadi da će njena glavna sala nositi ime Ivana Tasovca.
© Foto : Marko DjokovicSpektakularan koncert u Skoplju
Spektakularan koncert u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Spektakularan koncert u Skoplju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala