- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Obeležen Dan sećanja na žrtve Jadovna

© Sputnik / Lola ĐorđevićSveće
Sveće  - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Srpsko narodno vijeće (SNV) u Hrvatskoj danas je organizovalo obeležavanje Dana sećanja na Jadovno 1941. godine. Komemorativni program je počeo na lokalitetu Šaranova jama, kod Gospića, a reč je o jednoj od 19 velebitskih jama u kojima su život izgubili brojni zatočenici i žrtve ustaškog režima.
Dan sećanja je obeležen na Jadovnom, centralnom delu ustaškog logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, koji je prethodio užasima Jasenovca, javila je Hina.
Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin izrazio je nadu da će hrvatsko društvo smoći snage da se na pravi način suoči sa istinom o Drugom svetskom ratu.
„Ako mi i danas, 78 godina nakon završetka Drugog svetskog rata, raspravljamo o ustaškom pozdravu ‘Za dom spremni’, ako isticanje simbola ustaškog pokreta i dalje, usprkos povišenim kaznama, tretiramo kao prekršaj, onda je jasno da na branik istine treba da stanu svi kojima je stalo do Hrvatske i njene budućnosti", rekao je Habulin.
Predsednik SNV-a Milorad Pupovac poručio je da se ne sećamo i ne znamo dovoljno.
„Poštujemo li ovo stradanje dovoljno? Sigurno ne. Da je tako, Habulin ne bi spominjao ‘Za dom spremni’. Da je tako, nikad nigde ni u kojoj situaciji u Hrvatskoj za taj pozdrav ne bi bilo mesta. Sećamo se napola, a zaboravljamo više od pola“, rekao je Pupovac.
SNV je događaj organizovao u saradnji sa Koordinacijom jevrejskih opština Hrvatske, eparhijom Gornjokarlovačkom Srpske pravoslavne crkve i Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, preneli su hrvatski mediji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala