- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ni „D“ od demokratije: Amerikanci već sastavljaju novu vladu Crne Gore, Srbe opet ne žele u vlasti

© AP Photo / Jacquelyn MartinZastava Amerike i Crne Gore
Zastava Amerike i Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Izjave američkih diplomata, izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara i ambasadorke SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke u dva dana, da Amerika ne smatra svojim partnerom koaliciju Za budućnost Crne Gore jeste direktno uplitanje u crnogorsku politiku, kaže za Sputnjik rektor Univerziteta Mediteran i profesor prava Savo Marković.
Sve se to događa pred proces formiranja nove 44. crnogorske vlade u kojoj SAD, očigledno, ne žele da vide predstavnike Koalicije za budućnost Crne Gore, to jest predstavnike srpskog naroda, izabrane na vanrednim parlamentarnim izborima.
„Nimalo mi nijesu iznenadile izjave Gabrijela Eskobara i Rajzing Rajnke. Riječ je eklatantnom primjeru agresivne američke diplomatije, svjetskog policajaca broj 1. Oni to rade stalno, ali nije problem u njima, već u nama koji to bespogovorno slušamo“, kaže Marković, uz opasku da se tako nešto može desiti samo u zemljama koje nemaju suverenitet i nezavisnu unutrašnju i spoljnu politiku.
Takvo ponašanje prema jednoj suverenoj državi, a Crna Gora jeste suverena, smatra Marković, govori o lošim namjerama „svjetskog policajca broj 1“.
„Oni ne poštuju volju naroda na slobodnim i demokratskim izborim i iz te iste ambasade SAD su tako okarakterisali izbore u Crnoj Gori. Poruke visokih diplomata SAD pomalo liče na segragaciju, na šovinizam, jer ispada da glas dat predstavnicima koalicije Za budućnost Crne Gore ne vrijedi kao glas koji su glasači dali nekoj drugoj izbornoj listi, nekim listama manjinskih naroda na primjer, što je više nego frapantno, zaprepašćujuće, a sve govore o demokratiji i demokratskim standardima, o evroatlantskim integracijama. U takve gluposti mogu da povjeruju samo zlonamjerni“, poručuje profesor Marković.

Ni „D“ od demokratije

Naš sagovornik ističe da u izjavama Eskobara i Rajnke nema ni „D“ od demokratije.
„Oni se bez imalo stida i uvijanja direktno miješaju u unutrašnje stvari jedne suverene države, odlučuju ko će da bude dio vlade, ko može u vladu, a ko ne, koja se izborna lista sviđa, a koja ne sviđa Americi, kao da je to važno za Crnu Goru ko se u njoj sviđa Americi“, ističe profesor Marković.
On istovremeno konstatuje da ohrabruje to što svjetski policajac broj 1. polako silazi sa scene, a da na njegovo mjesto dolaze Kina, Rusija, i zemlje BRIKS-a, koje imaju ogroman ekonomski i ljudski potencijal.
„Amerika je od Drugog svjetskog rata izazvala više ratova nego sve ostale svjetske države zajedno I, što je interesantno, obično pod vođstvom takozvanih demokratskih predsjednika, manje republikanskih. A ne treba zaboraviti da je svaka stara kuća u Crnoj Gori starija od američke države“, poručuje Marković za Sputnjik.
On ukazuje da je cilj ovakvih poruka američkih zvaničnika želja da se iz buduće vlade izbace predstavnici ZBCG, a da se vlada formira od predstavnika Pokreta Evropa sad, DPS-a i manjina, i tako oformi stabilna većina koja će samo Ameriku slušati.
„Da glupost bude veća, ni Evropa nema samostalnu unutrašnju i spoljnu politiku, već je to politika SAD, u stvari to je politika Velike Britanije, anglosaksonska politika. Amerika u Evropi štiti samo svoje interese“, smatra Marković.
On ukazuje i na djelove izjava američkih zvaničnika koji upozoravaju na „maligne uticaje“ u Crnoj Gori, prije svega misleći na uticaj Kine i Rusije.
„Ni Kina ni Rusija, niti ijedan njihov ambasador se nikada nijesu miješale u formiranje crnogorske vlade, niti je zabilježena takva njihova izjava gdje oni odlučuju ko smije, a ko ne u crnogorsku vladu. To smo čuli samo od ovih takozvanih demokrata. U stvari, tu nije riječ ni o demokratiji, tu je riječ o proceduri. Tim zapadnim centrima moći demokratija je u topuzu“, zaključuje profesor Marković.

Šta su poručili Eskobar i Rajnke

Američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar je, gostujući na televiziji Atlantskog saveza, prije dva dana, komentarišući situaciju oko KiM, usput pomenuo kako nekadašnji DF, sada Koalicija za budućnost Crne Gore, nije američki partner.
Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke poručila je da SAD očekuju što brže formiranje Vlade Crne Gore, koja će biti inkluzivna i privržena evroatlantskim vrijednostima i reformama.
Rajnke je navela i da koaliciju Za budućnost Crne Gore u Vašingtonu ne doživljavaju kao partnera. Istovremeno je odbacila navode lidera ZBCG, koji su prethodno predvodili Demokratski front, da takav stav Amerike predstavlja miješanje u izbornu volju građana i suverenost Crne Gore, ocjenjujući ih „provokativnim“ i „neutemeljenim“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala