- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

NBA u bojama Srbije

© Foto : KSS / Marko MetlasBogdan Bogdanović i Nikola Jokić
Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Srbija ima najboljeg igrača na svetu i u NBA ligi Nikolu Jokića, ali kako koji dan prolazi naša kolonija u najjačoj ligi sveta samo raste. I deluje da može da bude sve veća i veća ako se preko Bare presele Filip Petrušev, Vasilije Micić i/ili Tristan Vukčević. A, da ne pominjemo još i trenere i pomoćne trenere.
NBA poprima boje Srbije.
Srbija u najjačoj ligi već ima šampiona Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića u Atlanti (potpisao novi ugovor), ima finalistu Nikolu Jovića (doduše sa skromnom minutažom), ima Alekseja Pokuševskog u Oklahomi i Bobana Marjanovića u Hjustonu.

Njima bi mogli da se pridruže Vasilije Micić i Filip Petrušev, ali i Tristan Vukčević. Krenimo redom.

Centar Crvene zvezde Filip Petrušev na radaru je NBA ligaša, a u pitanju je Filadelfija. Seventisiksersi imaju prava na njega i po svemu sudeći spremni su da mu ponude ugovor. Pominje se da je u pitanju dvogodišnji ugovor. Ipak, i dalje nije poznato na koji način bi Petrušev pomagao Fili, da li bi igrao za prvi tim, ili u Razvojnoj ligi, ostaje da se vidi koliko su Seventisiksersi ozbiljni kada je srpski centar u pitanju.
Još jedan igrač koji se dugo nalazi na klackalici između NBA i Evrolige, mnogo duže nego Petrušev, je Vasa Micić, dvostruki šampion Evrope i bivši MVP Evrolige.
Po završetku finalne serije plej-ofa u Turskoj i osvojene titule, Micić se otisnuo „preko bare" na finalne pregovore sa Oklahomom, koja ima prava na njega za potpis.
„Pratimo dešavanja, Micić jako želi karijeru da nastavi u NBA. On ima opciju na ugovoru do 20. jula, ništa se ne zna u ovom trenutku. Sve zavisi od Micića", izjavio je direktor Efesa Alper Jilmaz.
Micić je 2014. godine bio izabran na NBA draftu od Filadelfije kao 52. pik, da bi 2020. bio prosleđen Oklahomi. Posle sjajnih igara u Bajernu, Crvenoj zvezdi, Tofašu, Žalgirisu i posebno od 2018. godine u Efesu, sa kojim je dvostruki osvajač Evrolige, Micić je i prošle sezone nagovestio da je vreme da se sa 29 godina oproba u NBA ligi.
To se sve do danas još nije realizovalo. A, u više navrata je bio jako blizu.
Kakve su šanse Tristanu Vukčeviću da se nađe u NBA ligi?
Košarkaš Partizana, koji je nekoliko sati ranije osvojio regionalno takmičenje sa crno-belima, izabran je kao 42. pik druge runde od strane Vašington Vizardsa na ovogodišnjem draftu.
Vukčević će u Vašingtonu imati „srpsko“ društvo pošto će mu saigrač biti sin nekadašnjeg košarkaša Zvezde Zufera Avdije, reprezentativac Izraela Deni. Ipak, ne deluje preterano realno da će se naći već naredne sezone u dresu Vašingtona.
Na kraju, videćemo da li će Boban Marjanović ostati u NBA ligi ili će karijeru nastaviti u Evropi.

A, tu su i treneri

Broj srpskih predstavnika u NBA svakako je veći kada gledamo i trenere, a dovoljno je reći da će Srbija imati šefa stručnog štaba jedne NBA franšize, a to će biti Čačanin Darko Rajaković u Torontu.
Pored njega, kao pomoćni treneri radiće Igor Kokoškov u Atlanti, Dejan Milojević u Golden Stejtu i Ognjen Stojaković koji je sa Denver Nagetsima i Nikolom Jokićem stigao do šampionske titule.
Ako se obistine mogući transferi i Micić, Petrušev ili Vukčević zaigraju u NBA ligi naredne sezone, zajedno sa fenomenalnim trenerima, ljubitelji košarke imaće dosta tema za praćenje u najjačoj ligi sveta.
Iz Evrope su samo dvojica stručnjaka radila kao prvi treneri u NBA ligi, a obojica su Srbi - Igor Kokoškov u Finiksu i Darko Rajaković od ovog leta u Torontu.
Dominacija.
Paskal Sijakam i Bogdan Bogdanović – Toronto protiv Atlanta - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
SPORT
Problem na vidiku – šta će ostati Srbinu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala