- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Nenad Zimonjić: Srbi pomerili granice – ovo nije uradio niko nikad | Maša i ...

© Sputnik / Sputnjik SrbijaMaša Radović i Nenad Zimonjić
Maša Radović i Nenad Zimonjić - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Srbija je tako mala zemlja, a ima toliko uspešnih sportista i stalno se pomeraju granice. Upravo su Novak i Nikola te granice pomerili na još neki viši nivo, kaže u razgovoru za Sputnjik slavni teniser Nenad Zimonjić
Gostujući u emisiji „Maša i ...“ nekadašnji svetski šampion i kralj teniskog dubla otkrio je da li Zapad teška srca prihvata uspehe Srba, ko više „spinuje“ – teniseri ili političari, ali i kako komentariše sankcije s kojima se suočavaju ruski sportisti kojima je onemogućeno da učestvuju na međunarodnim takmičenjima.
„To je apsolutno nepotrebno. Mislim da sport i umetnost ne treba da budu sankcionisani. Svi smo mnogo izgubili. Svaki rat je veliki gubitak za sve. Možda neko profitira iz neobjašnjivih razloga, da li je to biznis ili kako god, ali ja to gledam kao veliki gubitak svih, niko tu ne može da izađe kao pobednik. Zašto onemogućiti sportistima nešto što su radili čitav život, trudili su se, pokušavali da budu svakog trenutka bolji, da napreduju, neko se spremao za Olimpijadu, neka velika takmičenja, to im je bilo uskraćeno“, precizira Zimonjić.
Naš sagovornik podseća da je upravo takvu situaciju osetio na svojoj koži za vreme raspada Jugoslavije.
„Bio sam jedan od najboljih juniora sveta u svojoj konkurenciji, međutim od 16. do 18. godine jako mali broj turnira sam mogao da igram, da učestvujem na njima. Čak je bilo situacija kada 1999. godine, već kao profesionalac, nisam dobio vizu da učestvujem na Rolan Garosu. Što se Dejvis kupa tiče nismo mogli da učestvujemo od 1992. do 1995. Onda su nas pustili, ali od najnižeg mogućeg ranga. Krenuli smo od početka. Imao sam tu čast, privilegiju, da dugi niz godina, preko 24-26 godina igranja za reprezentaciju sa četiri različite generacije, doživim da od onoga gde nas niko živi nije gledao, retko ko bi i u novinama napisao da se uopšte takmičimo, stignemo dotle da postanemo svetski šampioni. To je stvarno prelepo“, kaže čuveni teniser za Sputnjik.

O emisiji „Maša i ...“

„Maša i ...“ je emisija portala Sputnjik Srbija u kojoj novinarka Maša Radović u formi kratkog video-intervjua razgovara sa poznatim ličnostima iz sveta politike, kulture, sporta... Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala