- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Maduro: Rusija i Putin su pobedili

© AP Photo / Matias DelacroixPredsednik Venecuele Nikolas Maduro
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da su Rusija i njen lider Vladimir Putin odneli pobedu nad pokušajima da se pokrene građanski rat u zemlji.
„Želim da sa bojnog polja Karaboboa, kolevke slobode Južne Amerike, pošaljem naš zagrljaj solidarnosti i podrške predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, koji je pružio otpor pokušaju izdaje, pokušaju pokretanja građanskog rata, i zajedno sa Rusijom odneo pobedu“, rekao je Maduro u subotu na proslavi 202. godišnjice bitke kod Karaboboa, gde je španska vojska poražena, čime je počelo oslobođenje Venecuele od španske vlasti.
„Iz Venecuele izražavamo punu podršku predsedniku Vladimiru Putinu, bratu Venecuele“, rekao je predsednik državnoj televiziji Venezolana de Television.
U noći 24. juna jedinice grupe "Vagner" zauzele su štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Evgenije Prigožin je optužio oružane snage Rusija da su, navodno, izvele napad na kampove "Vagnera" - to su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB. Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune. Kasnije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa predsednikom Vladimirom Putinom, razgovarao sa Prigožinom, nakon čega je Lukašenkova pres služba saopštila da je Prigožin prihvatio njegov predlog da se preduzmu koraci za deeskalaciju situacije. Kako je objasnio pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov, Prigožin će otići u Belorusiju, a krivični postupak protiv njega biće obustavljen.
Moksovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
RUSIJA
Kremlj: Krivični postupak protiv Prigožina biće ukinut, šef Vagnera odlazi u Belorusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala