- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Hrvatska i Albanija na „sivoj“ listi Agencije za sprečavanje pranja novca, Srbija najbolja u regionu

CC0 / Pixabay / Pranje novca-ilustracija
Pranje novca-ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Hrvatska i Albanija jedine su evropske zemlje, uz Tursku, na „sivoj“ listi Međunarodne agencije za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (FATF). Sa druge strane, Srbija je najbolje ocenjena zemlja u regionu po standardima FATF-a, kaže direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović
FATF je stavila Hrvatsku, zajedno sa Kamerunom i Vijetnamom, na spisak zemalja koje treba pomnije pratiti. Ove tri države sada su među 23 zemlje koje aktivno rade sa FATF na rešavanju strateških nedostataka svojih sistema za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, saopštio je FATF.

FATF, inače, propisuje standarde u borbi protiv pranja novca i direktno ili preko svojih regionalnih tela, gde pripadaju sve zemlje ovog regiona, ocenjuje kako se oni primenjuju.

U junu 2023. Hrvatska se na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF i Komitetom eksperata za procenu mera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Manivol) na jačanju efikasnosti svog režima protiv pranja novca i finansiranja terorizma.
Prema navodima FATF, vlada u Zagrebu je obećala da će povećati napore u sferi sprečavanja ovih oblika finansijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcijski plan.
Hrvatski izveštaj o primeni standarda u petom krugu ocenjivanja usvojen je pre godinu i po dana i zbog relativno loših ocena ta zemlja je morala da pokaže da je popravila stanje u oblasti pranja novca i to je prošle sedmice demonstrila FATF.
Zbog toga što FATF nije bio zadovoljan rezultatima i napretkom koji je ostvaren u toj oblasti, ova organizacija je donela aktivnosti koje će Hrvatska morati da sproveda i stavio je na sivu listu.
Hrvatska se obavezala da će sve to primeniti.
Uključivanje u takozvanu "sivu" listu FATF-a, može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i imati odvraćajući učinak na strane ulagače, navodi Tanjug.

Investitori i banke tu listu uzimaju i posebno prate koje se zemlje tu nalaze i zemlja može imati problema sa međunarodnim plaćanjima jer je to dodatni rizik koji opterećuje zemlju.

Na „sivoj“ listi se nalazi i Albanija, koja se u februaru 2020. na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF i Manivolom na jačanju efikasnosti svog režima protiv pranja novca i finansiranja terorizma.
Na plenarnom zasedanju u februaru 2023. godine, FATF je doneo početnu odluku da je Albanija suštinski završila svoj akcioni plan, međutim, u to vreme, FATF je odlučio da ne odobri posetu zemlji jer je bio zabrinut da očigledni planovi Albanije na uspostavljanju programa dobrovoljne poreske obaveze nisu u skladu sa principima FATF.
Na sivoj listi se pored Hrvatske i Albanije, nalaze Barbados, Burkina Faso, Kajmanska ostrva, Demokratska Republika Kongo, Gibraltar, Jamajka, Jordan, Mali, Mozambik, Panama, Filipini, Senegal, Južna Afrika, Južni Sudan, Turska, UAE, Uganda, Haiti, Nigerija, Sirija, Tanzanija, Jemen, Kamerun i Vijetnam.
Postoji i „crna“ lista zemalja koje su klasifikovane kao visokorizične i na kojoj se trenutno nalaze samo tri zemlje: Iran, Mjanmar i Severna Koreja.

Srbija najbolja u regionu

Srbija je trenutno zvanično zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca i finansijskog terorizma u regionu, izjavio je danas direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović.
„Bolje smo ocenjeni i od svih članica Evropske unije koje nas okružuju, tačnije od Hrvatske, Mađarske i Bugarske i među zemljama smo koje su u potpunosti usklađene sa svim preporukama Međunarodne agencije za borbu protiv pranja novca (FATF)“, kazao je on za Tanjug.
Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je prethodnih godina uložila značajne napore kako bi zemlja implementirala sve mehanizme i međunarodnu praksu u ovoj oblasti.
On je objasnio da je Srbija, peti krug vrednovanja u kojem se sada nalazi Hrvatska završila pre sedam godina i da smo se tada nalazili u sličnoj situaciji u kojoj se danas nalazi ta zemlja.
„Mi smo zvanično bili prva evropska zemlja koja je ocenjivana i druga zemlja u svetu, ali pre sedam godina nisu postojali jasno definisani kriterijumi i procedure za listu, kao i kriterijumi o ispunjavanju određene aktivnosti, što nas je stavilo u nepovoljan položaj u odnosu na sve druge zemlje“, kazao je Radovanović.
On je naglasio da je i Bazelski institut za upravljanje, objavio rizik neke zemlje sa aspekta pranja novca i da je Srbija ove godine ocenjena sa najnižim rizikom od kad se meri taj indeks, odnosno da imamo najbolji rezultat u prethodnih sigurno 14 godina, što, kako je istakao, dodatno govori o uspehu koji je zemlja ostvarila u ovoj oblasti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala