- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blinken: Vašington pažljivo prati razvoj situacije u Rusiji

© AP Photo / Michael VaraklasAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Događaji u vezi s grupom „Vagner“ su unutrašnja stvar Rusije. Vašington pažljivo prati razvoj situacije u Rusiji, ali nema punu sliku o tim događajima, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Što se tiče nuklearnog oružja, nismo videli promene u gotovosti Rusije i nismo menjali gotovost sopstvenih strateških snaga“, rekao je Blinken u intervjuu za Si-En-En i dodao da SAD „vrlo pažljivo prate“ to pitanje.
Tokom noći 24. juna u Rostovu na Donu snage „Vagnera“ zauzele su štab Južnog vojnog okruga, nakon izjave Evgenija Prigožina da je ruska avijacija izvela napade na kampove te vojne grupe. Ministarstvo odbrane Rusije i Federalna služba bezbednosti Rusije su te navode demantovali.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je dejstva „vagnerovaca“ nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak zbog organizovanja oružane pobune.
Kasnije je pres-služba predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka saopštila da je on pregovarao s Prigožinom, koji je prihvatio njegov predlog da obustavi kretanje „Vagnera“ na teritoriji Rusije.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u subotu uveče saopštio da će Prigožin otputovati u Belorusiju, a da će krivični postupak protiv njega biti obustavljen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala