- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Onaj ko je organizovao oružanu pobunu je izdajnik i odgovaraće

© Sputnik / Gavriil Grigorov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
Pratite nas
Onaj ko je organizovao i spremao oružanu pobunu, onaj koji je digao oružje na svoje ratne drugove, on je izdajnik i odgovaraće za to, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju naciji.
Prenosimo obraćanje u celini:
"Obraćam se građanima Rusije, pripadnicima Oružanih snaga, bezbednosnih organa i specijalnih službi, vojnicima i komandantima koji se sada bore na svojim borbenim položajima, odbijaju neprijateljske napade, čine to herojski – znam, sinoć sam ponovo razgovarao sa komandantima svih pravaca. Obraćam se onima koji su prevarom ili pretnjama uvučeni u zločinačku avanturu, gurnuti na put teškog zločina – oružane pobune.
Danas Rusija vodi najtežu borbu za svoju budućnost, odbija agresiju neonacista i njihovih gospodara. Protiv nas je usmerena faktički cela vojna, ekonomska i informaciona mašina Zapada. Borimo se za život i bezbednost našeg naroda, za naš suverenitet i nezavisnost. Za pravo da bude i ostane Rusija – država sa hiljadugodišnjom istorijom.
I stoga dejstva koje cepaju naše jedinstvo, u suštini predstavljaju otpadništvo od svog naroda, od saboraca koji se sada bore na frontu. To je zabadanje noža u leđa našoj zemlji i našem narodu.
Upravo ovakav udarac zadat je Rusiji 1917. godine, kada je zemlja vodila Prvi svetski rat. Ali pobeda joj je ukradena. Intrige, prepucavanja, politikanstvo iza leđa vojske i naroda pretvorile su se u najveći potres, uništenje vojske i raspad države, gubitak ogromnih teritorija. Kao rezultat – tragedija građanskog rata.
Rusi su ubijali Ruse, braća – braću, a korist su izvlačili svakojaki politički avanturisti i strane sile koje su državu delile irasparčavale je.
Nećemo dozvoliti da se ovo ponovi. Zaštitićemo i naš narod i našu državnost od svake pretnje. Uključujući i od unutrašnje izdaje.
A ono sa čim smo se suočili je upravo izdaja. Preterane ambicije i lični interesi doveli su do izdaje. Izdaje svoje zemlje, svog naroda i stvari za koji su se, rame uz rame sa ostalim našim jedinicama i odredima, borili i ginuli vojnici i komandanti grupe„Vagner“. Heroji koji su oslobađali Soledar i Artjomovsk, gradove i mesta Donbasa, borili su se i davali svoje živote za Novorosiju, za jedinstvo ruskog sveta. Njihovo ime i slavu takođe su izdali oni koji pokušavaju da organizuju pobunu, gurajući zemlju ka anarhiji i bratoubilaštvu. Ka porazu i, na kraju, kapitulaciji.
Ponavljam, sva unutrašnja previranja su smrtonosna pretnja našoj državnosti, nama kao naciji. Ovo je udar na Rusiju, na naš narod. A naša dejstva za zaštitu otadžbinu od takve pretnje biće oštra. Svi oni koji su svesno krenuli putem izdaje, koji su pripremali oružanu pobunu, krenuli putem ucena i terorističkih metoda, doživeće neminovnu kaznu, odgovaraće i pred zakonom i pred našim narodom.
Oružane snage i drugi državni organi dobili su potrebna naređenja, a u Moskvi, Moskovskoj oblasti i nizu drugih regiona sada se uvode dodatne protivterorističke mere. Biće takođe preduzete odlučna dejstva za stabilizaciju situacije u Rostovu na Donu. Ona je i dalje teška, faktički je blokiran rad civilnih i vojnih vlasti.
Kao predsednik Rusije i vrhovni komandant, kao građanin Rusije, učiniću sve da odbranim zemlju, da zaštitim ustavni poredak, živote, bezbednost i slobodu građana.
Onaj ko je organizovao i pripremao oružanu pobunu, ko je digao oružje na svoje saborce, izdao je Rusiju. I odgovaraće za to. A one koje pokušavaju da uvuku u ovaj zločin – pozivam da ne prave fatalnu i tragičnu, nepopravljivu grešku i učine jedini pravi izbor – prestanu da učestvuju u zločinima.
Verujem da ćemo sačuvati i odbraniti ono što nam je drago i sveto i zajedno sa našom otadžbinom prevazići sva iskušenja i postati još jači."
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
RUSIJA
Putin: Odgovor će biti surov, bićemo još jači
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala