- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novi vetrovi duvaju Evroligom – gde su tu Zvezda i Partizan?

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaška lopta
Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
Pratite nas
Evroliga je dobila novog izvršnog direktora za sledeću sezonu i to je novi pokušaj da se liga stabilizuje. Šta donosi Litvanac Paulijus Motejunas i gde su tu Crvena zvezda i Partizan u celoj priči? Krenimo redom.
Motejunas je još prošlog leta bio kandidat, ali je tek posle godinu dana dobio poverenje 13 klubova deoničara da uz Dejana Bodirogu predvodi Evroligu naredne sezone.
Sa odlaskom Maršala Glikmana, Evroligi je bilo najvažnije da deluje brzpo i tako je Motejnuas došao na veoma zahtevno mesto. Šta čeka Evroligu?

Proširenje

Najvažnije pitanje tiče se proširenja lige.
Ukoliko bi se ruski timovi vratili u Evroligu, to bi vrlo lako dovelo do proširenja. Mada, to za sada deluje kao malo verovatno. Motejunas je jasno za to da se Dubai uključi u Evroligu, a to je jedna od najvažnijih odluka koje čekaju Evroligu.
Dok je još Glikman bio aktuelan, razmatrali su se i Pariz i London kao prioriteti, ali to izgleda da nije toliko slučaj sada sa novim čovekom u vrhu lige.
Najvažniji zadatak Motejunasa i Bodiroge je da pomire svih 13 klubova deoničara i da ih usmere na isti interes.
Za sada deluje da će za sledeću sezonu biti napravljene samo male promene u Evroligi i Evrokupu, ali Dubai kuca na vrata, bogati ugovor sa kompanijom IMG ističe 2026. godine, a u igri su i Pariz i London. Biće interesantno.

Moguće promene i gde su u svemu srpski večiti rivali?

Još traje borba za prvaka ABA lige, mada to nije nužno i borba za Evroligu. Jer, ne postoji nijedan pravni podatak koji kaže da ABA liga ima zagarantovano mesto niti da će ono pripasti šampionu.
Već piše da Evroliga ima samo prvenstvo dobijanja specijalne pozivnice i da ona pripada predstavniku, ne nužno i šampionu. Mada, realno su najveće šanse da to bude upravo šampion ABA lige.
S obzirom da je u toku finale ABA lige upravo između Crvene zvezde i Partizana, moglo bi da se ispostavi da je to borba za plasman u Evroligu, mada se od ranije spekuliše da će svakako obe ekipe igrati Evroligu sledeće sezone, na ovaj ili onaj način.
Motejunas je govorio i na konferenciji za medije gde se dotakao interesantnih tema vezanih za Evroligu.
Jedno od pitanja bilo je da li će klubovi, učesnici Evrolige objaviti plate igrača.
„Nadam se da će to biti moguće. Pričamo o razbijanju tabu teme. To za mene deluje neizbežno i tako bi trebalo da bude. Imamo primer NBA. Da li bi to mogli da izvedemo u Evropi? Nadam se da je to slučaj“, rekao je Motejunas.
On je istakao da ne vidi razlog da Evroliga nešto sakrije.
„Uz dužno poštovanje, ne vidim ni razlog da se u medijima preuveličavaju stvari. Ako sve činjenice budu dostupne, nema mesta za interpretacije. Nadam se da ćemo to moći da izvedemo, ali moramo da vidimo šta klubovi misle“, istakao je Motejunas.
On je istakao da se zalaže za uvođenje gornje granice plata u Evroligi.
„Rekao bih da uspešno idemo ka tome. Sastao sam se da radnom grupom koja se bavi tim pitanjem i već su napravili značajan napredak. Morao da potvrdimo određene detalje, ujedinim stavove i razmišljanja svakog tima pre nego što pritisnemo dugme za početak“, naveo je Motejunas.
Izvršni direktor Evrolige izneo je i svoj stav o uvođenju plej-ina po uzoru na NBA.
„Postoje razgovori, pričaćemo i sa klubovima. Osnova naše lige je da svaki tim igra sa svima ostalima. To je osnova i na tome mora da ostane. To se neće menjati", rekao je Motejunas.
Dodao je Litvanac da turski Turk Telekom ima šanse da naredne sezone igra u najkvalitetnijem evropskom klupskom takmičenju. Inače, to je klub koji sa klupe vodi srpski trener Nenad Čanak.
Sve ukazuje da će Partizan i Zvezda igrati i sledeće sezone Evroligu bez obzira na rezultat u ABA ligi, ali sačekajmo konačnu odluku Evrolige.
Klej Tompson i Stef Kari, Golden Stejt Voriorsi - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
SPORT
Početak kraja „ratnika“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala