- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Brojni lideri izrazili podršku Putinu i vladavini prava u Rusiji

© Sputnik / Gavriil Grigorov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
Pratite nas
Brojni lideri država izrazili su podršku vladavini prava u Rusiji, kao i predsedniku Vladimiru Putinu lično u svetlu dešavanja vezanih za vojnu grupaciju Vagner.
Zvanični Teheran je saopštio da je sve to što se dešava na teritoriji Ruske Federacije unutrašnje pitanje te države, kao i da Iran podržava vladavinu prava na celoj teritoriji Rusije.
„Iran smatra da je incident u Rusiji unutrašnje pitanje te zemlje, dok Teheran podržava vladavinu prava na celoj teritoriji Ruske Federacije“, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Irana Naser Kanani.
I predsednik Turske izrazio je punu podršku koracima koje preduzima rusko rukovodstvo. Kako se navodi u saopštenju Kremlja, predsednik Rusije razgovarao je telefonom sa Redžepom Tajipom Erdoganom i obavestio ga o situaciji u zemlji posle pokušaja oružane pobune.
Štaviše, Erdogan je tokmo razgovora sa Putinom rekao da je Turska spremna da doprinese rešavanju situacije u Rusiji. Erdogan je takođe rekao da je važno dejstvovati zdravorazumski, kao i da niko ne bi trebalo da izvlači sopstvenu korist od trenutnih dešavanja u Rusiji.
Inače Putin je prethodno razgovarao i sa liderima Belorusije, Kazahstana i Uzbekistana.
Pored Irana i Turske oglasio se i predsednik Abhazije Aslan Bžanija koji je rekao da u potpunosti podržava mere koje je preduzeo Putin.
I čečenski lider Ramzan Kadirov, komentarišući situaciju u Rusiji izjavio je da „pobuna mora biti ugušena“.
„Podržavam svaku reč predsednika Vladimira Putina. Ako je za to potrebno preduzeti oštre mere, mi smo spremni“, poručio je Kadirov.
Podsetimo, šef Vagnera Evgenije Prigožin u petak je optužio Ministarstvo odbrane za napad na pripadnike njegove grupe i pokrenuo ono što je ruski predsednik potom nazvao oružanom pobunom.
Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je Prigožinove navode o napadu i upozorilo pripadnike Vagnera da su prevareni u "Prigožinovom zločinačkom kockanju i učešću u oružanoj pobuni", kao i da su mnogi njihovi saborci već uočili svoju grešku i zatražili pomoć da se bezbedno vrate u svoje baze.
Situacija u Rostovu - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
RUSIJA
Prigožin prihvatio predlog Lukašenka: Pripadnici Vagnera se vraćaju u svoje kampove /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala