- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva dramatično upozorava: Ko stoji iza razularenog nasilja protiv Srba koje može da zapali Balkan

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Saveta federacije Rusije u Moskvi
Zgrada Saveta federacije Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pratite nas
Zapadne zemlje provociraju zaoštravanje situacije na Kosovu i Metohiji kako bi se pojačao pritisak na političko rukovodstvo u Srbiji i kako bi Beograd žrtvovao prijateljske veze sa bratskom Rusijom, izjavila je predsednik Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

„Zapadne države metodično, korak po korak, zaoštravaju situaciju u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija kako bi pojačale pritisak na političko rukovodstvo u Beogradu, prinudile ga da se odrekne svojih temeljnih nacionalnih interesa, žrtvuje prijateljske odnose sa bratskom Rusijom i drugim tradicionalnim partnerima“, istakla je Matvijenko, a saopštenje je objavljeno na zvaničnom sajtu Saveta Federacije.

Ona je dodala da su direktni krivci za „razulareno antisrpsko nasilje“ u ovoj pokrajini faktički Vašington i Brisel.
Prema njenim rečima, albanski radikali na Kosovu i Metohiji vode novom dramatičnom sukobu u regionu, a Amerikanci uz pomoć NATO-a i Evropske unije energično ih na to podstiču. Matvijenko ističe da koketiranje sa Prištinom dovodi do povećanja broja napada na Srbe, daljeg ugnjetavanja Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i vraćanja prakse masovnog etničkog čišćenja.

„Samo razuman i odgovoran pristup zvaničnog Beograda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića lično, omogućavaju očuvanje krhkog mira, uprkos grubom pritisku i pretnjama spolja, pokušajima da se unutar same Srbije pokrenu protesti u cilju destabilizacije zemlje pod lažnim parolama, stvaranja atmosfere neizvesnosti, uništenja jedinstva društva i uvođenja u stanje haosa. Zapad ni za korak ne odstupa od ozloglašenih bogalja geopolitičkog inženjeringa, koji dovode do gubitka nezavisnosti država i, na kraju, do njihovog uništenja“, smatra Matvijenko.

Ona je još istakla da Rusija podržava srpske vlasti u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, kao i njenu privrženost međunarodno-pravnim osnovama rešavanja kosovskog pitanja.
„U ovom teškom momentu, pružamo podršku našim kolegama u Narodnoj skupštini, spremni smo da priteknemo u pomoć u teškom trenutku. Pozivamo parlamentarce na Balkanu i u Evropi, sve koji pravilno shvataju suštinu dešavanja na Kosovu i Metohiji, da istupe u odbranu pravde i istine, protiv ugnjetavanja i agresije“, poručila je Matvijenko.
Prethodno je portparol ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da se stanje u južnoj srpskoj pokrajini pogoršava. Prema njenim rečima, samoproglašene vlasti na čelu sa tvz. premijerom Aljbin Kurijem otvoreno idu ka tome da se uđe u sukob silom.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
RUSIJA
Zaharova o KiM: Amerika je od prištinskih vlasti stvorila monstruma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala