- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pokrenut mehanizam zaštite vitalnog interesa Republike Srpske

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Republike Srpske
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pratite nas
Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović pokrenula je mehanizam zaštite vitalnog interesa Republike Srpske zbog preglasavanja na redovnoj sjednici Predsedništva u sredu, 21. juna, po pitanju dve tačke iz domena spoljne politike, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH.
Navodi se da je mehanizam zaštite vitalnog interesa Cvijanovićeva podnela po tački Predlog zaključka za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Balkanu, prenela je Srna.
Ona je ovaj mehanizam pokrenula i po tački Predlog zaključka za usvajanje Akcionog plana za sprovođenje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU.
Cvijanovićeva je aktivirala mehanizam zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u roku predviđenim Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.
Konačnu odluku o navedenim tačkama doneće Narodna skupština na posebnoj sednici, koja bi, prema proceduri, trebalo da bude održana u narednih 10 dana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala