- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počinje Belef: Predstave, koncerti, šetnje kroz legate, program za decu

© Foto : Sputnjiku ustupio BelefPerformansom „Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice” u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ počinje 31. Beogradski letnji festival – Belef
Performansom „Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice”  u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ počinje 31. Beogradski letnji festival – Belef - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pratite nas
Performansom „Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice”, u kome učestvuje 11 savremenih pesnika i pesnikinja, večeras u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ počinje 31. Beogradski letnji festival – Belef.
Program ovogodišnjeg Belefa do 7. jula obuhvatiće sedam pozorišnih predstava, dečije predstave, Mladi Belef, koncerte, razgovore, scenska čitanja i šetnje kroz legate Muzeja grada Beograda.
U Ateljeu 212 ansambl HNK Varaždin odigraće „Bubu u uhu“, Gradsko pozorište Jazavac iz Banja Luke izvešće „Malo blago“ u Botaničkoj bašti, a Maja Šuša i Slaven Došlo premijerno će odigrati „Zatvaranje ljubavi“.
Teatar Vuk imaće premijeru Nušićeve „Autobiografije“, a iz Subotice dolazi predstava „Bravo za klovna“ sa Minjom Peković.
Publika će ponovo imati priliku da odgleda „Bilo jednom na Brijunima“, a beogradsku premijeru u Botaničkoj bašti imaće predstava „Mistero Buffo“, kao i „Totovi“ sarajevskog teatra SARTR. Maša Dakić će premijerno izvesti predstavu „ Blind Date Project“ u Bitef teatru.
Kao završnica festivala planirane su tri premijere - „Dečije povrede“ sa Slobodom Mićalović i Vukom Kostićem, „Milenijum u Beogradu“ Narodnog pozorišta u Beogradu i „Čovečice“ u izvođenju Milene Predić.
Najavljen je zajednički nastup Beogradskog gudačkog kvarteta i gudačkog kvarteta sa Kipra koji će izvesti obradu Mokranjčevih Rukoveti, kao i koncert džez sastava „Dragon's Fuel“.

Razgovor o veštačkoj inteligenciji

U okviru programa „Mladi Belef“ studenti će u Teatru Vuk prikazati svoje diplomske, master i doktorske predstave, a najmlađi će u Botaničkoj bašti uživati u predstavama Pozorišta lutaka „Pinokio“.
Novi segment Belefa - razgovori sa značajnim gostima festivala ove godine će predstaviti Boba Garfilda, jednog od najpoznatijih novinara i kolumnista u Americi sa kojim će u Narodnom pozorištu razgovarati Ivan Stanković, autor i voditelj emisije „Ko sam tebi i šta sam sebi“.
Oni će razgovarati o budućnosti medija, reklame i medijskom haosu izazvanom digitalnom revolucijom, o veštačkoj inteligenciji koja piše vesti, Netfliksu, Amazonu, Zakerbergu, Elonu Masku i njihovom uticaju na budućnost medija.
Program „PodTekst“ – scenska čitanja novih drama mladih dramskih pisaca u izvođenju i postavci glumaca i reditelja njihove generacija, osmišljen je u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu i odvijaće se na Letnjoj sceni Ateljea 212.
Tokom „Noći legata“ publika će moći da prođe kroz legate Muzeja grada Beograda – Konak kneginje Ljubice, legate Ive Andrića, Paje Jovanovića, Jovana Cvijića, ali i zavičajne muzeje Žarkova i Zemuna.
Dečiji programi, Mladi Belef i svi prateći programi su besplatni. Ulaznice za glavni program i sve informacije mogu se pronaći na sajtu festivala.
U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe drame Đorđa Lebovića „Lutka sa kreveta broj 21”, u adaptaciji i režiji Egona Savina - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
KULTURA
„Lutka sa kreveta broj 21” - u vremenu revidiranja istorije podsetnik na zlo nastalo u srcu Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala