- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pesnikinji Tanji Stupar Trifunović nagrada „Vasko Popa“

© Foto : Sputnjiku ustupio ArhipelagTanja Stupar Trifunović
Tanja Stupar Trifunović - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pratite nas
Pesnikinji Tanji Stupar Trifunović dodeljena je nagrada „Vasko Popa“ za knjigu „Zmijštak“ u izdanju „Arhipelaga“, saopštio je danas žiri.
Žiri najuglednije nagrade za poeziju u Srbiji, koji su činili Dragan Prole, Marija Šimokovića i Stevan Bradić (predsednik), naveo je u obrazloženju da se zbirka pesama „Zmijštak“ sastoji iz četiri ciklusa - „U oštro podne“, „Zmijštak“, „Istina je destruktivna sprava“ i „Ispočetka“ - kroz koje se pesnikinja kreće prostorima intimnosti i ljubavi, porodice i zavičaja, istorijske pozornice i previranja, i konačno, ambivalentnog pokušaja da se otvori prostor za novi početak.

Od intimnosti i ljubavi do smrti i novog početka

„Pesme Tanje Stupar Trifunović razvijaju se kroz motivsko povezivanje dobro poznatih toposa, ali tako što se vešto mimoilaze dominantni narativi unutar kojih se oni po pravilu javljaju u našem pesništvu. Na ovaj način pesnikinja sa jedne strane razotriva ove narative kao strategije moći i dominacije, potiskivanja i obesmišljavanja našeg ličnog, ali i kolektivnog postojanja, a sa druge strane nudi lirske i trezvene, često opore uvide o međuljudskim odnosima, mestu čoveka u istoriji, i onome šta nas po logici stvari očekuje u nemilosrdnom svetu u kome smo se našli“, istakao je žiri.
Stupar Trifunović polazi, kako je primetio žiri,od najintimnijeg prostora ljubavi, kao krhkog zajedništva na osnovu koga je još uvek moguća punoća ličnog postojanja, ali koji je neprestano ugrožen kako iz unutrašnjosti tako i iz spoljašnjosti.
© Foto : Sputnjiku ustupio ArhipelagPesnikinji Tanji Stupar Trifunović dodeljena je nagrada „Vasko Popa“ za knjigu „Zmijštak“
Pesnikinji Tanji Stupar Trifunović dodeljena je nagrada „Vasko Popa“ za knjigu „Zmijštak“ - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pesnikinji Tanji Stupar Trifunović dodeljena je nagrada „Vasko Popa“ za knjigu „Zmijštak“
„Potom se koncentriše na motiv zavičaja, po kome čitava zbirka nosi naslov 'Zmijštak', u kome nam daje sliku oskudne i osiromašene zemlje, 'puste zemlje' u metaforičkom i doslovnom smislu te reči, u kome je život bio i ostao neprestana borba sa materijalnim okolnostima, bilo za osnivanje doma, za oca i majku, za odgoj potomstva, borba protiv gladi i nemaštine, i konačno za goli život, u muci i međuljudskim sukobljavanjima. Pesnikinja potom prelazi na motive istorijske i političke dinamike aktuelne stvarnosti, odnosno, dinamike unutar zajednice na periferiji globalnog kapitalizma, kod nas ili bilo gde drugde na svetu, gde se se pojavljuju, 'osvajači' i 'poraženi', gde merilo svakodnevnog života nose 'pristojni građani'i 'predsjednikovi ljudi'“.
Posledlji ciklus ispituje motive kraja, smrti i mogućnost novog početka:
„Mada stihovi ove zbirke počivaju na veštom i paradoksalnom spoju lirizma i oporosti, lišenog naivnog optimizma proteklih epoha, oni uprkos svemu svedoče o trajnoj i suštinskoj nesigurnosti svake sile, svakog poretka zasnovanog na dominaciji, Iako nam, dakle, govori o svetu koji je poražen, u osnovi njenog govora ukazuje se na mogućnosti da ovaj poraz bude prevaziđen“.

Najbolja novoobjavljena knjiga

Nagradu „Vasko Popa“ ustanovili su 1995. godine Društvo prijatelja Vršca „Vršac lepa varoš“ i Agencija Đorđević, uz saglasnost i podršku Haše Popa i Fondacije Hemofarm.
Dodeljuje se 29. put za najbolju novoobjavljenu knjigu pesama na srpskom jeziku, u toku konkursne godine, kao i za izbor koji sadrži relevantan obim novih pesama, sa ciljem da afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući doprinose Vaska Pope i njegovo neprocenjivo služenje modernoj pesničkoj reči.
Nagrada će biti uručena dobitnici 29. juna u Gradskoj kući grada Vršca u 12 časova.
Nagrada Vladan Desnica Goranu Petroviću - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
KULTURA
Nagrada „Vladan Desnica“ za „Ikonostas“: Kako je Pekićeva reka stvorila Petrovićevu deltu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala