- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Moskva otkrila šta je Kijev planirao u proleće 2022. godine

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pratite nas
Moskva je raspolagala podacima o tome da je Kijev 2022. godine pripremao snage kako bi „ugušio Donbas“, a da bi to izbegla, Rusija je bila prinuđena da pokrene specijalnu vojnu operaciju, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije i predsednik Ruskog istorijskog društva Sergej Nariškin.
„Dobijali smo prilično informacija o tome da je Kijev bio doneo odluku i da su oko Donbasa bile koncentrisane ozbiljne snage kako bi se Donbas, konačno, ugušio“, istakao je Nariškin.
Kao rezultat akcija ruske vojske na početku specijalne operacije, pronađeni su dokumenti koji „ukazuju da je Kijev, uz saglasnost ili čak uz podsticanje svojih zapadnih gospodara, planirao, krajem februara - početkom marta (2022) da otpočne, zapravo, kaznenu operaciju, koja je trebalo da dovede do žrtava stanovnika Donbasa“.

Velika zabluda da se Rusija može pobediti oružjem

Nariškin je pored toga naglasio da se zapadne elite nadaju da se Rusija može pobediti snagom oružja, ali to je ogromna zabluda.
„Neke zapadne elite pomislile su da je Rusiju moguće pobediti oružjem. Najteže posledice ove duboke zablude trenutno trpe vojnici Oružanih snaga Ukrajine i plaćenici iz zapadnih zemalja, koji masovno ginu na frontu za njima potpuno strane interese vladajućih krugova Vašingtona i niza drugih prestonica članica NATO“, istakao je Nariškin na konferenciji za novinare na temu sveruske akcije „Diktat pobede“.
Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da zemlje Alijanse treba da povećaju proizvodnju municije pošto su njihove zalihe na izmaku zbog isporuka Ukrajini.
Prema pisanju „Blumberga“, zemlje Alijanse planiraju da na sastanku u Viljnusu 11. i 12. jula dogovore akcioni plan za povećanje proizvodnje oružja i zajedničkih nabavki kako za nastavak pružanja pomoći Kijevu, tako i za sopstvene potrebe.

Istorija – „bojno polje“

Nariškin je takođe prokomentarisao da Zapad koristi protiv Rusije najprljavije metode falsifikovanja istorije, koja postaje „bojno polje“.
Kao primer, on je naveo rezoluciju koju je nemački Bundestag usvojio 2022. godine o, navodnom, golodomoru, genocidu na teritoriji bivše Sovjetske Ukrajine 30-ih godina prošlog veka.

„Naravno, to nije ništa drugo, nego cinična propagandna laž. Na teritoriji Sovjetske Ukrajine tokom godina nemačke okupacije živelo je najmanje tri miliona žrtava stvarnog nacističkog genocida nad sovjetskim građanima. A na tu realnu činjenicu poslanici Bundestaga su već zaboravili“, primetio je Nariškin.

Nemački Bundestag je prošle godine, većinom glasova, usvojio rezoluciju kojom se Golodomor (masovna glad u SSSR početkom 1930-ih) proglašava genocidom nad Ukrajincima.
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
RUSIJA
Moskva uputila protest Briselu: Diverzanti koristili belgijsko oružje u Belgorodskoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala