- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Gašić i Jurić potpisali Memorandum o saradnji - sve smo bliže Amber alert sistemu

© Foto : Sputnjiku ustupio Centar za nestalu i zlostavljanu decuNakon aktiviranja sistema u 96 odsto slučajeva nestalo dete se pronađe u prvim satima nakon nestanka.
Nakon aktiviranja sistema u 96 odsto slučajeva nestalo dete se pronađe u prvim satima nakon nestanka. - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potpisao je danas Memorandum o saradnji sa predsednikom Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igorom Jurićem, kojim će se doprineti razvoju strategije u vezi sa prevencijom vezanom za vršnjačko nasilje i maloletničku delinkvenciju.
Tom prilikom Gašić je rekao da resorno Ministarstvo snažno podržava sve aktivnosti kojima čuvamo miran i srećan život svakog deteta.
"Drago mi je što smo našu već dobru saradnju ovim memorandumom podigli na još viši nivo. Jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova jeste bezbednost dece i naši pripadnici vrlo predano rade na prevenciji maloletničke delinkvencije, vršnjačkog nasilja, svakog oblika nasilja nad decom. Sprovodimo razne preventivne aktivnosti. Edukujemo decu šta je nasilje, koje sve vrste nasilja postoje, kako da se zaštite i kome da se obrate za pomoć i podršku", poručio je Gašić.
Gašić je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima kapacitete, znanja, volju i istrajnost kada je zaštita dece u pitanju.
"Veoma smo posvećeni svim oblastima bezbednosti dece. Jedini način da decu vratimo na pravi put je da sa njima razgovaramo, radimo, i da im iznad svega pokažemo da smo uvek tu za njih i da mogu da nam veruju. Deca nisu svesna svih opasnosti koje svet nosi, nisu svesni i upoznati sa tamnom stranom digitalnog sveta. Zato smo mi tu kako bismo ih informisali o tome", izjavio je Gašić.
Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić naglasio je da je veoma važno da rad nevladinog sektora bude podržan od strane donosioca odluka, jer je tako mogućnost ostvarivanja korenitih promena mnogo veća.
Kako je rekao, već na prvom sastanku je konkretizovan jedan veliki i značajan broj stvari vezanih pre svega za implementaciju Amber alert sistema.
"Zatim smo kao organizacija dobili kontakt tačke za brže reakcije samog Mup-a kada mi imamo određena saznanja vezana za zlostavljanu decu ili generalno problema sa decom. Sada smo bliži razvijanju jedne strategije koja će se zasnivati na radu prevencije vezano za vršnjačko nasilje i maloletničku delinkvenciju", rekao je Jurić.
Kako je rekao uvođenje Amber alert sistema očekuje se 1. novembra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala