Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brnabićeva: Pozitivan impuls za formiranje boljih odnosa Srbije i Hrvatske

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PERA VUIKOVIŽAna Brnabić i Andrej Plenković
Ana Brnabić i Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pratite nas
Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da današnja poseta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Subotici i njena nedavna poseta Zagrebu daju pozitivan impuls za formiranje znatno boljih odnosa u budućnosti.
"Izuzetno je važno da samo započeli sa intenziviranjem dijaloga i poseta, i samo u ovoj godini imali smo šest poseta, odnosno sastanaka na visokom i najvišem nivou. Verujem da će ovo biti izuzetno važno za dalje stvaranje klime za razgovore i približavanje rešavanju otvorenih pitanja naše dve zemlje, a koja su otvorena više decenija", istakla je Brnabić na svečanosti povodom otvaranja Hrvatskog doma - Matice i proslave praznika hrvatske zajednice u Srbiji - Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića koja je počela intoniranjem srpske i hrvatske himne.
Ona je podsetila da je i u Zagrebu, u aprilu ove godine, rekla da Srbija
Brnabićeva ocenjuje da su odnosi sa Hrvatskom veoma važni i iskreno je zainteresovana za razvijanje sveukupnih odnosa i unapređenja uzajamno korisne saradnje.

"Zato mi je posebno drago da je predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u Subotici nakon nepuna dva meseca od kada smo se videli u Zagrebu i kada smo zajedno prisustvovali skupštini SNV", istakla je premijerka.

Dodala je da Srbija i Hrvatska dele mnogo toga, i lepog i ružnog, i, kako je navela, svakako nije tajna da nas još uvek opterećuju teške posledice zajedničke istorije što je neretko dovodilo do zahlađenja odnosa.
"Svako pa i najmanje zahlađenje odnosa uvek se prvo oseti među pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. I to je takođe jedan od razloga zbog kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Srbija iskreno raditi na otopljavanju odnosa sa Hrvatskom u nadi da ćemo sve dati da najpre poštujemo jedni druge, da sarađujemo uz razumevanje i sagledavanje zajedničkih interesa i potreba na bazi evropskih vrednosti, a što bi doprinelo daljem prosperitetu čitavog regiona", poručila je Brnabićeva.

Plenković: Prepoznali smo značaj saradnje srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji

Hrvatska vlada je donela niz strateških odluka za Hrvate u Srbiji, što se odnosi i na Hrvate u Crnoj Gori, Mađarskoj i Sloveniji, svuda gde su manjina, posebno u BiH gde su jedan od tri konstitutivna naroda, kao i onih koji žive u dijaspori širom sveta, rekao je danas u Subotici hrvatski premijer Andrej Plenković.
Plenković je na otvaranju Hrvatskog doma - Matice u Subotici rekao da se ta sistemska podrška ustalila i jedan je od ključnih zadataka vlade da brine o Hrvatima izvan Hrvatske, posebno Hrvatima u Srbiji da bi negovali svoj identitet, da bi bili podržane njihove kulturne, prosvetne, umetničke i sportske aktivnosti i sve ono što rade sa ogromnim entuzijazmom i trudom.
Plenković je podsetio da je Vlada Hrvatske finansirala izgradnju ovog doma i posebno zahvalio predsednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasni Vojnić i političkom lideru Hrvata u Srbiji, predsedniku DSHV Tomislavu Žigmanovu, koji je sada i ministar za manjinska prava u Vladi Srbije.
Imenovanje Žigmanova za ministra u Vladi Srbije, Plenković je ocenio važnim korakom i za bilateralne odnose dveju država s obzirom na to da je, podsetio je, Anja Šimpraga iz SDS S-a potpredsednica hrvatske vlade.
Osvrnuvši se na obraćanje predsednice srpske vlade Ane Brnabić, Plenković je kazao da se ona "dotakla kompleksnosti odnosa Srbije i Hrvatske, iz vremena agresije režima Slobodana Miloševića".
"Mi smo govorili o svim tim temama koje su otvorene - od pitanja nestalih, granica, procesuiranja ratnih zločina, ratnih šteta i sve što opterećuje naše odnose, ali i sva aktuelna pitanja privredne, trgovinske saradnje, kvaliteta unapređivanja saobraćajne infrastrukture, te iskoraka na području stabilnosti naravno u kontekstu evropskih integracija, gde je Hrvatska zaokružila svoje učešće, ulaskom u Šengen i evrozonu, uz želju da i Srbija na isti način bude uspešna na tom putu", rekao je Plenković.
Prepoznali smo, kazao je, značaj saradnje srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, koji je doneo dosta "svežeg ulja u motore koji postoje i dajete nam jedan primer da i saradnja na nivou država bude bolja nego do sada".
Hrvatski premijer je rekao da je ponosan na manjinsku zajednicu Hrvata u Srbiji koji su sačuvali i neguju svoj identitet i kulturu, kao i da na taj način čuvaju "hrvatski plamen u srcu", uprkos tome što su njihovi preci davno došli na ove prostore, još u vreme turske vladavine.
Ocenio je da danas otvoreni Hrvatski dom - Matica nije mogao naći bolje mesto nego da bude u Subotici i izrazio uverenje da će upravo njegov projekti i konkretni život "doneti novi plamen i doprineti unapređenju Hrvata u Srbiji, kao i poboljšanju odnosa naših dveju država".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala