- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Taktičke vežbe protivavionskog raketnog puka na Krimu  - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev očekuje "abramse" za sledeću kontraofanzivu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini, 484. dan. Ukrajinske snage nastavljaju sa pokušajima da probiju liniju odbrane na različitim delovima fronta ali ruske snage su odbile sve napade.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:54 22.06.2023
Pentagon: Danska nas moli za pomoć u obuci urajinskih pilota na avionima F-16
Vlasti u Danskoj mole SAD da im pomognu u obuci ukrajinskih pilota na američkim lovcima-bombarderima F-16, izjavio je pres sekretar Pentagona, general Patrik Rajder.
Istakao je da se zahtev Danske nalazi u fazi razmatranja.
Rajder je podsetio da se Danska i Holandija nalaze na čelu evropske koalicije za koordinaciju obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16.

„Očekujemo da će do kraja godine, najverovatnije, negde u Evropi početi obuka ukrajinskih pilota za letove na avionima F-16 i Sjedinjene Američke Države će blisko sarađivati sa svojim saveznicima po pitanju sprovođenja obuke“, zaključio je Rajder.

20:34 22.06.2023
Ruska artiljerija u zoni specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
RUSIJA
„Linija Surovikina“: Kako funkcioniše ruski utvrđeni sistem u zoni specijalne vojne operacije
18:32 22.06.2023
Kijev bi mogao da dobije od Vašingtona obećane tenkove "abrams" za sledeću kontraofanzivu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba, napominjući da sadašnja kontraofanziva oružanih snaga zemlje nije psolednja.
U intervjuu ukrajinskim medijima, Kuleba je rekao da će „u Ukrajini biti kontraofanziva koliko bude bilo potrebno“. Prema rečima ministra, Vašington već isporučuje Kijevu oklopna vozila Bredli, a pitanje donošenja odluke o nabavci tenkova "abrams" je „u procesu“.
"Tenkovi, oklopni transporteri i druga oprema će nam biti potrebni i za eventualne buduće ofanzive“, rekao je Kuleba i dodao da je, prema njegovom mišljenju, potrebno razmišljati u „dva-tri koraka napred”.
Istovremeno, odgovarajući na pitanje da li tenkovi "abrams" mogu biti isporučeni Ukrajini za upotrebu u aktuelnoj ofanzivi, ministar je odgovorio: „Nada postoji“.
16:46 22.06.2023
Ukrajina sama priznaje da ne može da uđe u NATO u ovom trenutku, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.
„Ukrajinska vlada je i sama izjavila da pristupanje alijansi ne dolazi u obzir sve dok je Rusija u ratu sa Ukrajinom“, rekao je kancelar.
Istovremeno, on je jačanje borbene sposobnosti Ukrajine nazvao „apsolutnim prioritetom“, a istakao da zemlje NATO-a, zajedno sa EU i G7, rade na efikasnim i dugoročnim bezbednosnim obavezama.
13:49 22.06.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obavestio je SAD, Brazil, Indiju, Kinu, evropske zemlje, države Bliskog istoka i Afrike da Rusija, navodno,sprema teroristički akt na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.
Zelenski je na svom Telegram kanalu potvrdio da je tu informaciju dobio od Službe bezbednosti Ukrajine i obaveštajnih službi, iako nije pružio nikakve dokaze.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je najavu Zelenskog još jednom laži Kijeva.
12:51 22.06.2023
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane:
Oružane snage Rusije izvele su grupni napad visokopreciznim oružjem na skladište stranog oružja i vojne tehnike isporučene Ukrajini, objekat je uništen;
Ukrajinske snage su tokom prethodnog dana u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu izgubile više od 110 vojnika;
Oružane snage Ukrajine nastavljaju aktivna ofanzivna dejstva u južnodonjeckom, zaporoškom, donjeckom i krasnolimanskom pravcu;
Ruska vojska je tokom prethodnog dana odbila četiri napada u donjeckom pravcu, likvidirano je više od 185 ukrajinskih vojnika;
Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske na području Vremjovska;
Ruska vojska odbila je pet neprijateljskih napada na području naselja Kuzmino i Serebrjanskog Lesničestva;
Ruski vojnici tokom prethodnog dana uništili su dve dioverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska;
Ruske snage su u toku proteklog dana likvidirale više od 135 ukrajinskih vojnika u pravcu Krasnog Limana;
Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije ukrajinske vojske na području Severska i Avdejevke u DNR;
PVO sredstva Rusije presrele su 5 raketa „storm šedou“, 2 granate raketnog sistema „hajmars“ i uništile 15 ukrajinskih dronova;
Ruska vojska sprečila je aktivnost tri diverzantske grupe u Jampolovki, Červonoj Dibrovi i Serebrjanskom Lesničestvu;
Ruska avijacija je u južnodonjeckom pravcu uništila borbeno vozilo pešadije i 3 borbena oklopna vozila jedinica 31. mehanizovane brigade, 110. i 128. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Rusije uništile su u hersonskom pravcu gotovo 45 ukrajinskih vojnika i haubicu D-30.
12:33 22.06.2023
Ukrajinske snage pripremaju novu fazu kontraofanzive na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, i planiraju da je sprovedu pre julskog samita NATO-a, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.
On je dodao da ukrajinska vojska trenutno čuva ofanzivni potencijal i štiti osnovne rezerve, a glavna bitka tek predstoji.
Samit se održava 11. i 12. jula.
12:05 22.06.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je nacrt zakona kojim se zabranjuje uvoz knjiga iz Rusije i Belorusije.
Nacrt zakona podržali su i poslanici Rade.
10:37 22.06.2023
Ukrajinske snage ispalile su četiri rakete na Čongarski most, rekao je za Sputnjik predstavnik vojne uprave Istražnog komiteta.
"Prema preliminarnim podacima utvrđeno je da su ispaljene četiri rakete. Na licu mesta su pronađeni ostaci raketa a na jednoj od njih su oznake koje ukazuju da je ona proizvedena u Francuskoj", naveo je sagovornik.
10:17 22.06.2023
Ukrajinske snage ispalile su 40 projektila na DNR, na udaru su Donjeck i Gorlovka.
10:16 22.06.2023
Ukrajinske snage su jutros u četiri sata krenule u novi napad u pravcu Orehova u Zaporoškoj oblasti, borbe traju već šest sati, a ruske snage odbijaju sve napade, rekao je za Sputnjik lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.
Ukrajinske snage koriste tenkove "leopard" na kojima su oslikani krstovi.
"Kakva simbolika. Oni vole u svemu da kopiraju nacističku Nemačku", naveo je on.
Podsetimo, 22. juna 1941. počeo je napad nacističke Nemačke na SSSR.
09:40 22.06.2023
Evropska unija priprema pravnu osnovu kako bi mogla da iskoristi aktive ruske države i biznismena za obnovu Ukrajine, rekla je predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Ona je dodala da će predlog biti gotov pre letnje pauze.
"Pravno gledano to je složeno pitanje. Veoma složeno i njime se bave naši stručnjaci", rekla je Fon der Lajen u intervjuu za "Korijere dela sera".
Podsetimo, nemački list "Velt am zontag" u maju je objavio da je u EU blokirana 24,1 milijarda evra privatnih sredstava ruskih državljana koji su pod sankcijama. Predstavnik EK Kristijan Vigand je rekao da je blokirano i preko 200 milijardi evra ruske Centralne banke.
Američka agencija Blumberg je ranije objavila da je radna grupa EU došla do zaključka da nema pravne osnove za potpunu konfiskaciju tih sredstava.
09:30 22.06.2023
Terorista, pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine, priznao je da je učestvovao u realizaciji nekoliko eksplozija u Zaporoškoj oblasti.
Ruska Federalna služba bezbednosti je objavila video na kojem se vidi njegovo priznanje.
Između ostalog, teroristi koji su delovali na teritoriji Zaporoške oblasti pripremali su atentat na direktora jednog značajnog preduzeća.
09:27 22.06.2023
Saobraćaj na Krimskom mostu se odvija normalno, saopštile su lokalne vlasti, dodajući da je saobraćaj sa Čongarskog mosta preusmeren na druge trase usled ukrajinskog napada.
09:18 22.06.2023
Jedan od udara na mostove između Krima i Hersonske oblasti uzveden je i na stari most preko zaliva Sivaš koji nije u upotrebi, rekao je lider pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.
09:14 22.06.2023
Udar na most u Čongaru između Krima i Hersonske oblasti izveden je raketama "storm šedou", na ostacima raketa vide se odgovarajuće oznake, javlja reporter Sputnjika.
08:58 22.06.2023
Broj poginulih posle rušenja dela Kahovske HE i poplave koja je usledila dostigao je 46, saopštili su predstavnici službi za vanredne situacije Hersonske oblasti.
08:22 22.06.2023
U Melitopolju odjekuju eksplozije, dejstvuje PVO, saopštile su gradske vlasti.
08:21 22.06.2023
Generalni sekretar Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafaelo Grosi posetiće Rusiju 23. juna, saopštio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
Prema njegovim rečima, Grosi će boraviti u Kalinjingradu gde će razgovarati sa šefo "Rosatoma" Aleksejem Lihačovom.
07:38 22.06.2023
Savetnik lidera Krima za informacionu politiku Oleg Krjučkov rekao je da ukrajinski udari na Čongarski most između Krima i Hersonske oblasti ne mogu dramatično da ugroze logistiku tog saobraćajnog koridora.
Prema njegovim rečima, Krim i Hersonsku oblast povezuju tri punkta i prekid u radu jednog ne utiče na funkcionisanje čitavog koridora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala