- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji se otvara prva laboratorija za proučavanje ideja kineskog predsednika

© AP Photo / Thibault CamusKineski predsednik Si Đinping
Kineski predsednik Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
Pratite nas
U Rusiji se otvara prva laboratorija za istraživanje ideja kineskog predsednika Si Đipinga. Laboratorija je osnovana na bazi Instituta Kine i savremene Azije Ruske akademije nauka (IKSA RAN) i to je prvi takav naučni centar van teritorije Kine.
Kako je rekao direktor IKSA RAN Kiril Babajev kineskoj agenciji „Sinhua“, tokom 2025. godine bi trebalo da se izda velika naučna monografija o radu laboratorije, koja će ruske čitaoce i predstavnike ruske vlasti da upozna sa idejama Si Đinpinga i njihovim značajem za razvoj Kine i za rusko-kineske odnose.
Babajev je naveo da bi vlada Rusije trebalo da shvati šta je idejna osnova razvoja današnje Kine. Istakao je da u Rusiji znaju da ideje kineskog predsednika određuju politiku Kine po mnogim pravcima.

„Znamo da je ovo politika koja će trajati ne godinu dana ili dve, već mnogo duže. U skladu sa tim, ona će odrediti aktivnosti Kine u dužem vremenskom periodu“, rekao je on.

Istraživanja će se baviti idejama kineskog predsednika koje su povezane sa ekonomijom, spoljnom i unutrašnjom politikom, socijalnom politikom, kulturom, umetnošću i ideologijom. Laboratorija će biti povezana sa kineskim naučnim centrima sa kojima će održati nekoliko zajedničkih konferencija i okruglih stolova.
U radu laboratorije će učestvovati ne samo naučnici iz Instituta Kine i savremene Azije RAN, već i predstavnici drugih struktura, kao što su Nacionalni istraživački institut svetske ekonomije i međunarodnih odnosa E. Primakova i Više ekonomske škole.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala