Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti iz Brisela: Potrebni novi izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije

Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da su potrebni novi izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije jer je izlaznost bila mala i dodao da razume da je legitimitet nepotpun.
„S druge strane, moramo da nađemo pravno rešenje, a ne da radimo mimo zakona. Moguća je peticija građana, u kojoj će se zahtevati da se prekine mandat gradonačelnika tih opština. Spreman sam da pomognem u tome, ali ne možemo da idemo diktatom na gradonačelnike i nezakonskim rešenjima, to bi stvorilo dodatni problem“, rekao je Kurti novinarima u Briselu posle sastanka sa šefom EU diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom.
Kurti tvrdi da su policijske akcije na severu KiM „reakcije raznih nasilnih ekstremista“, kao i da nisu akcije policije, već reakcije.
„Kriminalne grupe napadaju Kfor, policiju, novinare. Najpre treba da se otarasimo kriminalnih elemenata, a potom, obećali smo da će biti smanjeno prisustvo naše policije u opštinskim zgradama“, dodao je Kurti.
On je rekao da normalizacija odnosa treba da se desi putem implementacije Osnovnog sporazuma.
„Utisak mi je da je Srbija rekla 'da' sporazumu, a sada se kaje i želi da opstruira implementaciju. Moramo da implementiramo što pre sporazum, i da Kosovo ima normalne odnose sa Srbijom. EU, Brisel, su mesto gde treba da rešavamo probleme, ali zato treba više energije, insistiranja i ozbiljnosti“, rekao je Kurti, prenosi Tanjug.
Posle sastanka sa Kurtijem, Borelj i Lajčak razgovarali su sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
SRBIJA
Vučić iz Brisela: Ne vidim razlog da razgovaram sa čovekom koji želi da izazove sukobe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala