- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kad Bajden otvori usta: Jednom rečenicom srušio jedva uspostavljen nivo odnosa sa Kinom

© AP Photo / Alex BrandonAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
Pratite nas
Bajdenov nediplomatski ispad, nazivanje kineskog predsednika Sija diktatorom, teško je komentarisati jer se često pitamo da li je on svestan šta izgovara. Bajden je uspeo jednom rečenicom da kinesko-američke odnose vrati na nultu tačku, dan nakon susreta Sija i Blinkena, smatra Dragana Mitrović.
Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je kineskog kolegu Si Đinpingadiktatorom“, dan nakon što je državni sekretar Entoni Blinken posetio Peking u pokušaju da stabilizuje bilateralne odnose sa Kinom.
Ministarstvo spoljnih poslova Kine izrazilo je protest zbog Bajdenove izjave ocenivši je kao krajnje neodgovornu.
„Izjave američke strane su krajnje apsurdne, neodgovorne, protivreče činjenicama, ozbiljno krše diplomatsku etikeciju, predstavljaju ozbiljan napad na političko dostojanstvo i otvorenu političku provokaciju“, istakla je na brifingu za novinare predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Nin.

Bajdenovo mentalno stanje vratilo odnose sa Kinom na nultu tačku

Često je vrlo teško komentarisati izjave američkog predsednika zbog toga što se pitamo da li je on svestan šta izgovara. Zato ga često posle izjava i demantuju, kaže za Sputnjik Dragana Mitrović, profesorka na Fakultetu političkih nauka, osnivač Centra za studije Azije i dalekog Istoka i direktorka Instituta za azijske studije.
Ona podseća da je Bajden u toj izjavi rekao da je lično srušio kineski balon, navodno špijunski, i smatra da je to bila jedna neodmerena, nekontrolisana izjava koja je bila u skladu sa Bajdenovim stanjem tog momenta.
S druge strane, kineska reakcija na tu izjavu je bila dovoljno oštra jer su se Amerikanci toliko trudili da dođe do susreta Blinkena i Sija koji bi makar malo relaksirao situaciju između dve zemlje i eventualno doveo do susreta dva predsednika, dodaje Mitrovićeva.
„Sve to, dakako sada deluje upropašćeno ovim ispadom američkog predsednika koji je krajnje nepotreban i besmislen u kontekstu američkog ponašanja i nastojanja da se uspostave kontrolni mehanizmi, poboljša komunikacija i utre put sastanku na najvišem nivou. Sada se ponovo vraćamo na onu nultu tačku koju smo imali od navodnog kineskog špijunskog balona nad teritorijom SAD. To znači da je sada potpuno neizvesno šta će biti sledeći korak i kada je moguće očekivati bilo kakav naredni korak“.

Kina igra oštro protiv Amerike

Kad je reč o oštroj reakciji Kine na Bajdenov ispad, Mitrovićeva kaže da se već relativno dugo Peking ne libi da prilično realistično opisuje i imenuje američko ponašanje ali i da vuče oštre poteze.
Peking držanjem odnosa sa SAD na prilično niskom nivou želi da Amerikancima skrene pažnju na to da je njihovo ponašanje, uključujući i tehnološki rat u cilju „obuzdavanja Kine“ uz isticanje Kine kao neprijateljske države, u suprotnosti sa potrebama realnosti SAD i njihovih saveznika. Zato bi SAD trebalo da promene nešto u svom ponašanju ako žele da sarađuju sa Kinom, ističe Mitrovićeva.
„Dakle, sada se Kina ne libi da verbalno ispolji jednu čvrstinu, odlučnost i da prosto ne štedi više Amerikance i ne pokušava da umanji njihove incidente, odnosno da vrlo realistično i oštro i imenuje i opisuje stanje odnosa ili konkretno američko ponašanje“,zaključila je Mitrovićeva.
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
SVET
Ovo niko nije očekivao: Bajden nazvao Sija diktatorom
Entoni Blinken i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
SVET
Kina šokirana! Bajden posle posete Blinkena Pekingu Sija nazvao diktatorom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala