- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Evropski mediji o najvećim promašajima Ukrajine u specijalnoj vojnoj operaciji

© Sputnik / Kirill Norton / Uđi u bazu fotografijaHelikopteri Ka-52
Helikopteri Ka-52 - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
Pratite nas
Evropski mediji, objašnjavajući slabe rezultate ukrajinske kontraofanzive, navode kao razlog efikasnost linija odbrane koje su formirale Oružane snage Rusije, kao i uspeh u primeni avijacije i sredstava za elektronsko ratovanje.
Neki mediji ukazuju i na promašaje Ukrajine i nedovoljnu spremnost Zapada koji joj pruža podršku.
Neće biti domino efekta
Eksperti iz različitih zemalja i mediji se slažu da je ruska vojska vrlo dobro izgradila odbrambene linije.
„Od samog početka je bilo jasno da će se kontraofanziva Ukrajinaca odvijati drugačije od blickriga koji je bio prošle jeseni. Rusi su ovoga puta imali mesece da se pripreme i izgrade ešalonirana utvrđenja u dubinu“, piše švajcarski portal „Vacon“.
O tome je govorio u emisiji mađarskog „Inforadio“ i pukovnik vojne nacionalne bezbednosti Mađarskog nacionalnog univerziteta za državnu službu pukovnik Ištvan Rešperger. Ekspert je istakao da ne očekuje „domino efekat“ čak i u slučaju uspešnog napada ukrajinske strane i predvideo joj gubitke 25-50 odsto.
Zapadni mediji su još krajem decembra pisali da je ruska vojska veoma dobro izgradila odbranu koja može da odbije ukrajinske napade. Britanski list „Fajnenšnal tajms“ je istakao udeo generala Sergeja Surovikina, koji je, po njegovom mišljenju, uspeo da ojača liniju fronta. List piše da ojačane odbrambene pozicije koje je napravio Surovikin smanjuju šanse da kontraofanziva ukrajinske vojske uspe, jer je njen cilj da preseče kopneni koridor duž obale Azovskog mora i poveže Krim sa Donbasom i drugim regionima Rusije.
Prema rečima Rešpergera, Rusija je u poslednje vreme imala velike uspehe u elektronskom ratovanju što joj omogućava da zaštiti svoje baze i brodove od napada dronova, kao i da razvija sopstvenu tehnologiju proizvodnje dronova.

Novi napadi

O novim akcijama ruske vojske je objavila i švajcarska televizija RTS.

„Ruske vojno-vazdušne snage su adaptirale svoju taktiku kako bi imale mogućnost da napadnu ukrajinske snage bez rizika da izgube avione. Rusija više koristi klizeće bombe koje omogućavaju avionima da bacaju bojeve glave i navode ih na rastojanju do 50 kilometara, izbegavajući neprijateljske protivazduhoplovne sisteme“, piše u članku.

Ruska vojska je takođe značajno poboljšala koordinaciju u artiljeriji i avijaciji. Osim toga, obraćaju pažnju na efikasnost primene helikoptera. O akcijama ruske avijacije piše i italijanski list „Koriere dela sera“.
„Prema mnogim podacima, helikopteri Ka -52 su uništili veliki broj oklopne tehnike raketama sa laserskim navođenjem ‘vihr-1’ na udaljenosti od osam kilometara. One deluju na malim visinama, deluju i noću, koriste teren kako bi se sakrile iza grma ili u šumi, a zatim ‘isplivavaju’ kako bi izvele napad“, navodi se u članku.

Peške u susret najgorem

Italijanski list „Il fato Kutudiano“, ocenjujući tok kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, ističe da početna faza kontraofanzive ništa nije pojasnila i izazvala je mnoge nedoumice, jer nekoliko napada na frontu od 800 kilometara teško može da pojasni proporcije cele operacije. Autor članka pretpostavlja da je ukrajinsko vojno rukovodstvo htelo da iznenadi rusku vojsku, ali je neophodno da se proceni rizik toga da komandanti to neće shvatiti i da će biti zbunjeni.
Italijanski list je naveo izjavu predstavnika američke vojne komande koji je priznao da su ukrajinski vojnici svakim korakom sve više izloženi ruskoj vatrenoj moći. U članku piše i hipoteza da nakon osvajanja malih teritorija, koje su van dometa ruske vatre „ukrajinski napad će ići peške u susret najgorem“.

Ne treba potcenjivati Ruse

Pukovnik Oružanih snaga Austrije Markus Rajsner je izjavio u intervjuu nemačkom portalu „T-onlajn“ da je tajna odbrane ruske vojske, koju mnogi nisu očekivali, povezana je sa dobrom pripremom i upotrebom svih postojećih veština - raspoređivanja Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, pre svega borbenih helikoptera, ali i stvaranjem elektromagnetnih smetnji.
Rajsner je podsetio da je rukovodstvo ruske vojske, sledeći zapadni princip mobilne odbrane, poslednjih meseci stvorilo manje formacije, kao što su vodovi opremljeni protivtenkovskim vođenim raketama u kombinaciji sa artiljerijom.
Podvukao je da su Rusi to učinili veoma razumno.
Prema njegovim rečima, on je uvek govorio da se ne smeju potcenjivati Rusi i istakao da je besmisleno i kontraproduktivno da se od Rusa prave klovnovi jer to nema nikakve veze sa stvarnošću.
Paljba iz taktičkih sistema TOS-1A Solcepjok u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Si-En-Si: Ukrajinska kontraofanziva nije opravdala očekivanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala