Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vladika Teodosije: Hapšenja, pretnje i zlostavljanje uhapšenih Srba vode u još veći konflikt

© Foto : youtube/Radio GračanicaVladika Teodosije
Vladika Teodosije - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Pratite nas
Vladika raško-prizrenski Teodosije izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavno uhapšenih Srba koji se nalaze u pritvornim jedinicama i Gnjilanu i Podujevu. Hapšenja i zlostavljanje Srba od strane policije vode u još veći konflikt, upozorio je vladika i pozvao na hitno smirivanje napetosti.
Vladika raško-prizrenski Teodosije podseća da je advokat koji zastupa pritvorene Srbe izjavio da je praktično nemoguće pravno zaštititi optužene, jer njihove optužbe nisu pravno utemeljene, dok se argumenti sa srpske strane otvoreno ignorišu.
„Oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini g. Pavićević povodom povreda koji su uhapšeni Srbi pretrpeli od kosovske policije i njihovog tretmana u zatvoru dao je zabrinjavajući izveštaj sa kojim će biti upoznati i međunarodni predstavnici. Prema zapažanjima Pavićevića, pritvoreni su fizički zlostavljani prilikom i nakon hapšenja i još imaju vidljive povrede. Takav odnos je protivan svim zakonskim normama civilizovanog društva“, dodaje vladika Teodosije.
Vladika će sa sveštenstvom nastojati da obavi posete pritvorenim Srbima čim to bude bilo moguće, ističe se u saopštenju.
Istovremeno, episkop Teodosije izrazio je očekivanje da će misija Euleksa na Kosovu i Metohiji proveriti navode optužnica protiv uhapšenih Srba, kao i sve što su prošli u toku i nakon hapšenja.

„U trenutno jako napetoj situaciji, vladika Teodosije je još jednom apelovao da se sačuva mir i uzdržanost sa svih strana, osuđujući nasilje sa bilo koje strane. Srpska pravoslavna crkva je bila i ostala na čvrstom stavu da se svi postojeći problemi moraju rešavati u miru i razgovorom. Dijalog je, međutim, teško nastaviti u atmosferi konstantnih pretnji, hapšenja i retorike koja kriminalizuje sve Srbe na Kosovu i Metohiji i koja preti eskalacijom još većeg nasilja“, naglašava se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

„Naša crkva svih ovih dana nastavlja sa molebanima za Kosovo i Metohiju i poziva verni narod da u poverenju u Boga sačuva mir“, zaključuje se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala