- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Tatjani Mandić Rigonat nagrada za režiju „Ljubomir Muci Draškić”

© Foto : Sputnjiku ustupilo Narodno pozorište/Željko JovanovićTatjani Mandić Rigonat nagrada za režiju „Ljubomir Muci Draškić”
Tatjani Mandić Rigonat nagrada za režiju „Ljubomir Muci Draškić” - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Pratite nas
Nagrada za režiju „Ljubomir Muci Draškić” uručena je 20. juna rediteljki Narodnog pozorišta u Beogradu Tatjani Mandić Rigonat za predstavu „Naš razred”.
Na svečanosti u Ateljeu 212 priznanje je primila iz ruku dramske umetnice Svetlane Bojković, predsednice žirija nagrade koju Atelje 212 dodeljuje bijenalno za režiju na nivou grada Beograda, u znak sećanja na velikog reditelja i dugogodišnjeg upravnika tog teatra Ljubomira Mucija Draškića (1937-2004).
„U predstavi 'Naš razred' Tatjana Mandić Rigonat se hrabro uhvatila u koštac sa temom koja bolno i katarzično odjekuje u gledalištu… Tema postaje univerzalna, jer govori o rađanju i razvijanju zla u ljudima, o ponorima ljudskog duha, o onim dobrim i onim najmračnijim osobinama ljudi, o krivici, o iskupljenju, o nezamislivim zločinima koje je čovek u stanju da učini svojim bližnjima. Tanjina rediteljska koncepcija je smela, snažna i bespoštedna”, ocenjeno je, između ostalog, u saopštenju žirija koje je pročitala Svetlana Bojković.

Muci Draškić mi je otvorio vrata

Tatjana Mandić Rigonat je izjavila da joj je izuzetno zadovoljstvo i čast što je dobitnik baš ove nagrade.
„U ovom pozorištu, pre više od tri decenije, diplomirala sam predstavom 'Gospođica Julija', a vrata mi je otvorio tadašnji upravnik Ljubomir Muci Draškić. Kao što svi znamo, bio je veliki čovek pozorišta, veliki reditelj, umetnik i graditelj. Ono što je gradio, nije bila samo ova zgrada u kojoj se sada nalazimo, već je gradio i međuljudske odnose bez kojih nema dobrog pozorišta. Hvala žiriju velikana jugoslovenskog glumišta koji mi je dodelio ovu nagradu”, rekla je Tatjana Mandić Rigonat.
U sastavu žirija, koji je odluku o nagradi doneo jednoglasno, bili su, pored Svetlane Bojković, i glumci Gorica Popović i Tihomir Stanić.
Predstava „Naš razred”, po tekstu Tadeuša Slobođaneka, koja je premijerno izvedena 9. aprila ove godine na Sceni „Raša Plaović“, prateći sudbine desetoro drugarica i drugova, Poljaka i Jevreja, kroz decenije 20. i 21. veka, otvara pitanje fašizma i strašnih zločina, kao i univerzalnog traganja za istinom i pravdom.
Predstava „Naš razred” u režiji Tatjane Mandić Rigonat na Sceni „Raša Plaović“ - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2023
KULTURA
„Naš razred” u režiji Tatjane Mandić Rigonat na Sceni „Raša Plaović“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala