- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pregovori o formiranju nove crnogorske vlade već počeli – nema mesta samo za DPS i URA

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆObraćanje Jakova Milatovića posle pobede na predsedničkim izborima u Crnoj Gori
Obraćanje Jakova Milatovića posle pobede na predsedničkim izborima u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Pratite nas
Pregovori oko formiranja 44. crnogorske vlade već odmakli, ona će se sigurno formirati u potrebnom roku, jer za to postoji više razloga, a u njoj će biti mjesta za sve političke partije koje su ostvarile cenzus na izborima, osim za DPS i URA, ocjenjuje za Sputnjik analitičar Predrag Drecun.
Zvanični razgovori Pokreta Evropa sad i ostalih političkih aktera počeće nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora, a u neformalnim, prema navodima crnogorskih medija, već nalaze partnere u vlasti.
U pokretu Milojka Spajića za sada računaju na savezništvo s poslanicima svih manjinskih partija, Demokrata i SNP-a, to bi trebalo da značio da su već obezbijedili 42 poslanika od 81 koliko ih ima u Skupštini Crne Gore.
Računica je jasna: PES će imati 24 poslanika u novom skupštinskom sazivu, kao buduće partnere vidi deset poslanika svih stranaka manjinskih naroda, sedam Demokrata i dva Socijalističke narodne partije (SNP). Iz PES-a su najavili da su otvoreni za razgovore s koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Što prije formirati vladu

Milan Knežević, lider Koalicije Za budućnost Crne Gore, izjavio je sinoć da ne može da potvrdi da su počeli pregovori oko formiranja 44. vlade Crne Gore, ali da je tačno da postoji određena nezvanična komunikacija na tu temu. Nazvao je to „opipavanjem terena“.
Ako dođe do dogovora, Demokratama bi mogla da pripadne pozicija šefa Skupštine, koju je njihov lider Aleksa Bečić pokrivao od jeseni 2020. do februara prošle godine.
„Postoje određena saznanja da su svi akteri buduće vlade raspoloženi da se ona što prije formira, a na to ukazuje i neka politička analitika koja je u skladu sa potrebom Crne Gore da nastavi ekonomske reforme, i da nastavi približavanje evropskom putu. Eventualno kašnjenje u formiranju nove vlade, ili čekanje nekog krajnjeg roka, ili ulaženje u rizik da se ona ne formira vodilo bi do novih izbora. I Crna Gora bi izgubila još pola godine vremena, bila bi politička nestabilnost, ne bi investitori htjeli da ulažu u takvom ambijentu. Zato mislim da postoji svijest svih aktera koji su pozvani da se formira vlada da se to što prije obavi“, kaže Drecun za Sputnjik.

Evropska agenda i ekonomija u fokusu

Po njegovom mišljenju, prvi indikator da će se formirati vlada bilo je to što predstavnici partija manjinskih naroda nijesu ovog puta isticali nikakva uslovljavanja za formiranje vlade, a oni imaju deset poslanika, i svi su se složili da budući mandatar bude lider PES-a Milojko Spajić.
„Koliko ja imam informacije, SNP je juče imao kontakte sa predstavnicima Evrope sad i iskazao spremnost da podrži vladu. Prema istom izvoru, toj partiji bi pripalo jedno ministarsko mjesto. Vidimo da Demokrate kroz svedenu izjavu njihovog političkog stratega Borisa Bogdanovića poručuju da svoj partijski interes uklapaju u interese Crne Gore, i ko to prihvati, oni će ga podržati. Čak mislim da bi moglo biti iznenađenje da vladu podrže Socijaldemokrate, oni su bili u koaliciji sa DPS-om, ali se nakon izbora mijenjaju politički interesi. Mislim da će koalicija Za budućnost Crne Gore biti sigurno dio buduće vlade, uostalom to se moglo čitati i u izjavama njenog lidera Milana Kneževića“, kaže Drecun za Sputnjik.
Naš sagovornik ističe da buduća crnogorska vlada neće moći da se bavi spoljnopolitičkim prioritetima nijedne stranke, već će se baviti samo evropskom agendom i ekonomskim poboljšanjem standarda građana.
„Višenacionalna pitanja nijesu reper oko kojeg se okreću birači, sada je na redu ekonomija. Formiranje vlade je potrebno i kako bi se odblokirale neke institucije u Crnoj Gori“, poručuje Drecun.

DPS nema koalicioni kapacitet

Manjinske političke partije počele su pregovore o formiranju nove vlade sa liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojkom Spajićem, kazao je nosilac liste Albanske alijanse Genci Nimanbegu.
Nimanbegu je, u emisiji „Presing“ Gradske televizije, rekao da se u dosadašnjem parlamentarnom radu predstavnika partija koje zastupaju nacionalne manjine u Crnoj Gori pokazalo da je država na evropskom i evroatlantskom putu.
„Manjinske partije počele su pregovore sa Spajićem“, rekao je Nimanbegu.
On je dodao da je u planu inovacija memoranduma manjinskih partija o zajedničkim pregovorima za učešće u Vladi.
„Demokratska partija socijalista (DPS) nema dovoljan koalicioni kapacitet i za puno subjekata je nepoželjan partner“, rekao je Nimanbegu.
Plakat Pokreta Evropa sad za parlamentarne izbore u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
REGION
Vijesti: Pokret Evropa sad neformalno obezbedio većinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala