- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nije sve tako crno: Objavljen snimak „Severnog toka 2“ nakon eksplozije /video/

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za postavljanje cevi "Fortuna"
Brod za postavljanje cevi Fortuna - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Pratite nas
Na gasovodu „Severni tok 2“ je bila postavljena manja količina eksploziva i manje je oštećen nego „Severni tok“, navodi nemačka televizija RTL.
Dopisnik nemačke televizije je brodom otplovio do mesta gde je postavljen eksploziv na „Severni tok 2“ u okviru grupe međunarodnih eksperata, novinara i predstavnika danske tajne službe. Pomoću podvodnog drona su snimili oštećeni gasovod.
Ranije se veći deo istrage ticao eksplozije na „Severnom toku“ koja je nastala 17 sati nakon eksplozije na „Severnom toku 2“ i napravila rupe u obe cevi dužine skoro 250 metara, što ukazuje na veliku snagu eksplozije.
Za razliku od „Severnog toka“ na „Severnom toku 2“ nema tragova velikog oštećenja, već samo na jednom mestu. U prilogu se navodi da manji obim oštećenja govori o tome da je i eksplozija bila manje snage.
Prema mišljenju eksperta danske naučno-istraživačke kompanije „Fors tehnolodži“, sa sigurnošću od 70 odsto se može reći, da je gasovod oštećen malim kumulativnim nabojem sa spoljne strane, što je bilo dovoljno da se gasovod rasprsne zbog unutrašnjeg pritiska gasa. Grupa novinara je zaključila da su eksplozije na gasovodima veoma različite i verovatno su ih realizovali različiti počinioci.
Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.
Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
RUSIJA
Rusija sumnja da Nemačka, Danska i Švedska vode istrage o eksplozijama na „Severnom toku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala