- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Holandski Stounhendž: Otkriveno svetilište staro 4.000 godina /foto/

CC0 / pixabay / Stounhendž
Stounhendž - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Pratite nas
Arheolozi su u centralnoj Holandiji otkrili 4.000 godina staro svetilište za koje veruju da je služilo kao sunčani kalendar, slično Stounhendžu, čuvenom kamenom krugu u južnoj Engleskoj.
To je bilo zdanje veliko kao najmanje tri fudbalska terena i izgrađeno od zemlje i drveta, tako da se poravna sa suncem tokom solsticija, preneo je Rojters.
Arheolozi su tom prilikom otkrili i životinjske skelete, ljudske lobanje i druge vredne predmete, poput bronzanog vrha koplja, na mestima gde je sunce sijalo kroz otvore, navodi se u saopštenju opštine Til, grada udaljenog oko 70 kilometara istočno od Roterdama, gde je lokalitet iskopan.
Pretpostavlja se da su na svetilištu ljudi obeležavali važne datume, obavljali rituale i sahranjivali mrtve.
Tokom iskopavanja lokaliteta 2017. godine, arheolozi su takođe otkrili nekoliko grobova, a jedan od njih odnosio se na ženu sa staklenom perlom iz Mesopotamije, današnjeg Iraka.
To je najstarija perla ikada pronađena u Holandiji, a istraživači navode da je to dokaz da su žitelji sa tih prostora bili u kontaktu sa ljudima udaljenim skoro 5.000 kilometara.
Arheolozima je trebalo šest godina da istraže više od milion iskopanih predmeta iz kamenog, bronzanog i gvozdenog doba, kao i iz rimskog carstva i srednjeg veka.
Nakon završetka iskopavanja, lokacija je ponovo pokrivena kako bi se omogúćili građevinski radovi, a neka otkrića biće izložena u lokalnom muzeju u Tilu i u Holandskom nacionalnom muzeju antikviteta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala