- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blumberg: EU ne može da konfiskuje rusku imovinu

CC0 / Pixabay / Evro
Evro - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Pratite nas
Evropska unija je zaključila da ne može legalno da konfiskuje zamrznutu rusku imovinu i usmeri je na obnovu Ukrajine, već se fokusirala na privremeno korišćenje ovih sredstava, proizilazi iz izveštaja radne grupe o ovom pitanju, navodi Blumberg.
Brisel ne vidi „pouzdan pravni put za oduzimanje zamrznute ili blokirane imovine samo na osnovu toga što je ta imovina podložna restriktivnim merama EU“.
Pored ove opcije, EU razmatra i drugi način korišćenja blokirane imovine (više od 200 milijardi evra): da se profit dobijen od reinvestiranja ovih sredstava usmeri na obnovu Ukrajine. Konkretno, sada se ova imovina nalazi na čuvanju u belgijskom Euroclear, gde je, prema rezultatima prvog kvartala ove godine, prihod od kamata na njih iznosio oko 750 miliona evra, piše agencija.
Članovi radne grupe smatraju da postoje mnoge zakonske prepreke za privremeno upravljanje ovim sredstvima, pa su predložili drugi način - tzv. nepredviđeni doprinos. To implicira da će kompanije koje ostvaruju veliki profit od blokirane ruske imovine morati da prebace značajan iznos u EU.
Ovo smanjuje pravne rizike, jer EU ne upravlja direktno imovinom. Prema mišljenju evropskih vlasti, ovaj model neće uticati na finansijsku stabilnost, sačuvaće poslovne modele firmi učesnica i biće pravičan u pogledu oporezivanja. „Ovo neće uticati na pravni položaj imovine“, kaže se u izveštaju.
Više od polovine imovine je u gotovini i depozitima, dok je "značajan deo" ostatka u hartijama od vrednosti, navodi se u materijalu. Komisija je informisala radnu grupu „o potencijalnim prihodima“ ukoliko bi ova likvidna sredstva bila razumno uložena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala